UNICEF: oorlog Oekraïne stort 4 miljoen extra kinderen in armoede

ANP Producties | Bron: ANP
New York

De inval van Rusland in Oekraïne, en de daaruit voortvloeiende economische problemen, hebben vier miljoen extra kinderen in Oost-Europa en Centraal-Azië in armoede doen belanden. VN-organisatie UNICEF maakte maandag bekend dat dit een stijging in de regio betekent van 19 procent sinds eind 2021.

"Kinderen worden het zwaarst getroffen door de economische crisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne", stelt UNICEF. De organisatie baseert zijn cijfers op gegevens uit 22 landen. Vooral veel Russische kinderen zijn de dupe van de invasie van Oekraïne door hun land. Rusland is goed voor bijna driekwart van de totale toename van het aantal kinderen dat in armoede leeft als gevolg van de oorlog. Sinds 2021 leven 2,8 miljoen extra Russische kinderen onder de armoedegrens. De belangrijkste reden is, naast de relatief grote bevolkingsomvang van Rusland, volgens UNICEF vooral de zware klap die de Russische economie kreeg door westerse sancties.

In Oekraïne leven door de oorlog een half miljoen extra kinderen in armoede. In Roemenië gaat het om ruim 110.000 extra kinderen. Maar bij die drie landen blijft het niet. Volgens UNICEF worden kinderen in de hele Oost-Europese en Centraal-Aziatische regio meegesleurd "in het verschrikkelijke kielzog van de oorlog".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.