Dodental overstromingen Nigeria stijgt tot ruim 600

ANP Producties | Bron: ANP
Lagos

Het aantal mensen dat de afgelopen weken is omgekomen bij de ergste overstromingen in Nigeria in tien jaar tijd is voorlopig vastgesteld op 603. Ook heeft de natuurramp zeker 1,3 miljoen mensen uit hun huizen verdreven, maakte de Nigeriaanse minister van Humanitaire Zaken zondagavond bekend op Twitter. Vrijdag stond het dodental nog op vijfhonderd. Ook waarschuwde de minister voor meer overstromingen de komende weken.

De overstromingen hebben maar liefst 27 van de 36 Nigeriaanse deelstaten getroffen. Er zijn tot dusver ook ruim 2400 gewonden geteld. De overstromingen worden veroorzaakt door een veel natter regenseizoen dan normaal. Al sinds het begin van de zomer regent het meer dan gewoonlijk in het Afrikaanse land. Het vrijkomen van water uit de Lagdo-dam in buurland Kameroen heeft de problemen recent nog extra verergerd.

Zo'n 108.000 hectare landbouwgrond is grotendeels verwoest. Rijstproducenten hebben dan ook gewaarschuwd dat de overstromingen gevolgen kunnen hebben voor de voedselprijzen in het land met circa tweehonderd miljoen inwoners, waar de invoer van rijst is verboden om de lokale productie te stimuleren.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties gaf vorige maand al aan dat Nigeria een van de zes landen is waar een groot risico bestaat op catastrofale hongersnood.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.