Japanse premier stelt onderzoek in naar Verenigingskerk

ANP Producties | Bron: ANP
Tokio

De Japanse premier Fumio Kishida heeft maandag opdracht gegeven tot een onderzoek naar de Verenigingskerk, ook wel bekend als de Moonsekte. Hij deed dat nadat de moord op ex-premier Shinzo Abe in juli nauwe banden tussen de kerk en de regeringspartij aan het licht had gebracht. De steun in het land voor de regering van Kishida is daardoor inmiddels gedaald tot het laagste niveau sinds zijn aantreden.

Na de moord op Abe bleken 179 van de 379 parlementsleden van de regerende Liberale Democratische Partij, waartoe ook de ex-premier behoorde, banden met de kerk te onderhouden. De woede in Japan werd vervolgens steeds groter, doordat de partij maar geen volledige openheid leek te willen geven over haar exacte banden met de kerk.

Abe werd neergeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst. De vermoedelijke moordenaar koesterde wrok jegens de ex-premier vanwege diens veronderstelde banden met de Verenigingskerk. Zijn moeder zou door donaties aan de kerk in financiële problemen zijn gekomen. De verdachte beschuldigde Abe van het promoten van de Moonsekte.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.