Explosies in centrum van Kiev na aanval met drones

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

In het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zich maandagochtend meerdere explosies voorgedaan. De autoriteiten zeggen dat Rusland een aanval heeft uitgevoerd met zogenoemde kamikazedrones, onbemande toestellen voor eenmalig gebruik die bij hun inzet verloren gaan.

Burgemeester Vitali Klitsjko van de stad zegt dat woningen schade opliepen door de aanvallen. Ook zou brand zijn uitgebroken in een gebouw. Verslaggevers spraken aanvankelijk over twee ontploffingen. Later zijn meer explosies gemeld door getuigen. Klitsjko roept inwoners op dekking te zoeken in schuilkelders en daar voorlopig te blijven.

Het luchtalarm ging ook af in meerdere andere regio's van Oekraïne. Klitsjko zegt op Telegram dat zeker een explosie plaatsvond in het hoofdstedelijke Sjevtsjenko-district. Dat stadsdeel aan de noordwestkant van het centrum werd een week geleden ook al getroffen door explosies tijdens Russische luchtaanvallen op Kiev. Klitsjko zei dat nog wordt uitgezocht hoeveel slachtoffers zijn gevallen.

Luchtruim verdedigen

De burgemeester deelde online een foto die volgens hem het wrak van een drone toont. Die toestellen kunnen in de lucht blijven zweven tot een doelwit is geïdentificeerd en dan toeslaan. Rusland zou dat soort onbemande vliegtuigjes kopen van Iran. De Russische strijdkrachten hebben volgens waarnemers mogelijk al veel van de eigen projectielen opgebruikt tijdens de maandenlange strijd in Oekraïne.

Een topmedewerker van de Oekraïense president zegt dat Rusland denkt dat dergelijke aanvallen de Russische oorlogsinspanningen helpen. "Maar dit soort optredens zijn hun stuiptrekkingen", schrijft de stafchef van president Zelenski op berichtendienst Telegram. Hij pleit ook voor de snelle levering van meer luchtafweersystemen. "Meer wapens om het luchtruim te verdedigen en de vijand te vernietigen."

De Krimbrug

Rusland nam de Oekraïense hoofdstad op 10 oktober ook al onder vuur. Dat gebeurde tijdens de ochtendspits. De Russen bestookten toen ook andere steden. Die grootschalige beschietingen worden gezien als vergelding voor een explosie op de brug die schiereiland De Krim verbindt met Rusland. De Russische president Poetin heeft die ontploffing omschreven als een terroristische aanval.

De schade aan de Krimbrug leidt volgens de Oekraïners tot ernstige logistieke problemen bij de Russische strijdkrachten. Een Oekraïense legerwoordvoerster zei op televisie dat ongeveer 75 procent van de militaire voorraden van de Russische militairen in zuid-Oekraïne via de brug werd aangevoerd. Harde wind verhinderde transport via het water, zei de zegsvrouw. "Zelfs de zee staat nu aan onze kant."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.