Dodental na brand in beruchte gevangenis Iran loopt op

ANP Producties | Bron: ANP
Teheran

De brand afgelopen weekend in de beruchte Evin-gevangenis in Iran heeft nog vier levens geëist. De autoriteiten van het land melden dat de slachtoffers gevangenen zijn. Ze zijn in het ziekenhuis overleden.

Het dodental is daarmee opgelopen tot acht. Zondag was al bekend dat zeker vier doden en tientallen gewonden waren gevallen door de brand, die volgens Teheran uitbrak tijdens een intern conflict tussen gevangenen. Het zou gaan om een afdeling waar mensen zitten die onder andere voor beroving zijn veroordeeld. Mensenrechtenactivisten melden volgens CNN dat de beveiligers met traangas schoten om de orde te herstellen.

In de Evin-gevangenis zitten ook veel politieke gevangenen, onder wie buitenlanders. Ook veel mensen die zijn opgepakt bij de recente protesten zijn naar deze gevangenis gebracht. De openbaar aanklager in Teheran meldde eerder al dat er geen verband zou zijn tussen de brand en de protesten in Iran. Maar wat er precies in de gevangenis is gebeurd, is niet onafhankelijk vast te stellen.

In Iran wordt al wekenlang geprotesteerd. De onrust in het land ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige maand in politiehechtenis nadat ze door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.