Oekraïne meldt doden door Russische aanvallen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De Russische aanvallen maandagmorgen op de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben zeker drie mensen het leven gekost, meldt het kantoor van president Volodimir Zelenski. De slachtoffers vielen in een woongebouw dat door de Russen is geraakt. Rond de twintig mensen zijn uit het pand gered.

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kiev meldde eerder dat een vrouw dood is gevonden in het woongebouw en dat nog een persoon onder het puin lag. Ook zei hij dat zeker drie mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Ook in andere delen van het land zijn volgens de Oekraïense minister Denis Monastirski van Binnenlandse Zaken doden gevallen door Russische aanvallen, maar hij gaf daarover geen details.

Kritieke infrastructuur geraakt

Volgens premier Denis Sjmigal is in drie regio's de kritieke infrastructuur geraakt, waardoor in honderden dorpjes de stroom is uitgevallen. Het gaat in ieder geval om de centraal gelegen regio Dnjepropetrovsk en de oostelijke regio Soemy. In Soemy kwamen volgens de gouverneur zeker drie mensen om het leven en vielen er meerdere gewonden.

Kiev werd maandagochtend vroeg opgeschrikt door zeker vijf explosies. De autoriteiten zeggen dat meerdere drones zijn gebruikt om doelen aan te vallen in de hoofdstad. Naast het woongebouw zijn ook energiefaciliteiten geraakt. De hoofdstad was een week geleden nog het doelwit van een grootschalige Russische raketaanval.

Luchtverdediging

Zelenski reageerde strijdlustig op de laatste aanvallen op Kiev en andere plaatsen. Hij verweet Rusland de burgerbevolking te terroriseren. "Met kamikazedrones en raketten wordt heel Oekraïne aangevallen. De vijand kan onze steden beschieten, maar daar gaan ze ons niet mee breken."

Een woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht meldde dat sinds zondagavond 37 drones, die allemaal vanuit het zuiden Oekraïne binnenvlogen, zijn vernietigd. Dat is volgens hem ongeveer 85 procent van de drones die Rusland heeft ingezet. "Een behoorlijk goed resultaat van onze luchtverdediging en dat aantal zal in de toekomst hoger worden", zei hij. Ook zijn volgens het ministerie van Defensie drie kruisraketten uit de lucht geschoten.

"Het lijkt erop dat ze ons iedere maandag nu bestoken", zei een taxichauffeur in Kiev tegen persbureau AFP. "Het is een nieuwe manier om je week te beginnen."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.