Hoekstra wil praten over bijvullen EU-wapenpot voor Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Luxemburg

Nederland wil praten over het aanvullen van het budget waaruit de Europese Unie wapens voor Oekraïne betaalt, zegt buitenlandminister Wopke Hoekstra. Die pot raakt zienderogen leeg nu de oorlog met Rusland blijft voortduren.

"We moeten daar heel serieus naar kijken", zei Hoekstra voor aanvang van overleg met zijn collega's van de EU-landen in Luxemburg. Hij beaamt dat dat nodig is. "We hebben natuurlijk zeer fors en voor miljarden uit dit potje getrokken voor deze oorlog." Nu de bodem in zicht komt van de zogeheten Europese Vredesfaciliteit "zullen we die discussie moeten voeren".

Met het fonds van 5,7 miljard euro, waaruit ook bijvoorbeeld missies in Afrika worden betaald, moest de EU zeven jaar (tot 2027) kunnen doen. Maar de afgelopen maanden werd er al ruim 2,5 miljard euro uitgetrokken voor Oekraïne en daar komt maandag naar verwachting weer een half miljard bij.

De pot valt niet onder de EU-begroting, maar wordt apart gevuld (en dus zo nodig ook aangevuld) door de EU-landen. Als zuinig bekendstaande lidstaten als Nederland zouden daarom weleens kunnen tegenstribbelen, klonk het de afgelopen tijd in Brussel. Maar Nederland ontkent dat, zeggen diplomaten.

Sancties

Onder meer Slowakije bepleit het verdubbelen van het budget. Dan zou bijvoorbeeld Nederland al gauw 340 miljoen euro extra moeten inleggen.

De EU levert zelf geen wapens en andere benodigdheden voor de strijd aan Oekraïne, maar vergoedt de uitgaven van de lidstaten. Die kunnen na wapenleveringen de kosten die ze hebben gemaakt bij het fonds declareren.

Hoekstra wil ook "meteen werk maken" van weer nieuwe, aanvullende sancties voor Rusland nu dat Oekraïne zwaar blijft bestoken. "Wat we gezien hebben is natuurlijk opnieuw ronduit verschrikkelijk en natuurlijk ook bedoeld om weer verder te escaleren", zei hij na de hevige luchtaanvallen van zondag op maandag.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.