Imam alFitrah-moskee vervolgd voor witwassen en meineed

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het Openbaar Ministerie vervolgt imam Suhayb S. (42) van de Utrechtse alFitrah-moskee voor het afleggen van een valse verklaring (meineed), witwassen en valsheid in geschrifte. De valse verklaring zou zijn afgelegd aan de parlementaire ondervragingscommissie die eerder onderzoek deed naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën door regimes in onvrije landen.

Ook de stichting alFitrah en de secretaris, een 39-jarige vrouw uit Tilburg, worden vervolgd. "De man en vrouw ondertekenden samen een brief aan de commissie waarin deels onvolledige en deels onware informatie stond", aldus het OM.

Het meewerken aan een parlementaire ondervragingscommissie is verplicht, maar S. heeft dit volgens het OM niet gedaan. "Stukken waar om werd gevraagd, zijn niet verstrekt", zo wordt genoemd. Ook zou hij hebben gelogen onder ede "over onder meer het sluiten van islamitische huwelijken en het niet beschikken over de jaarrekening van de stichting". Financieel onderzoek door de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft er daarnaast toe geleid dat er een verdenking van witwassen ligt.

De aanleiding voor het financieel onderzoek was een vermoeden van terrorismefinanciering. "Hiervan is niet gebleken, verdachten zullen hiervoor dan ook niet worden vervolgd."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.