Werk aan het spoor: pendelen met de bus tussen Haarlem en Amsterdam

Station Sloterdijk.© Archieffoto

Haarlem

Even doorbijten voor treinreizigers tussen Haarlem en Amsterdam: vanaf dinsdagavond 9 uur tot en met zondag is er vanwege werk aan het spoor geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Haarlem en Amsterdam Sloterdijk. De NS zet bussen in.

ProRail vervangt tijdens deze periode bij Halfweg op een traject van drie kilometer spoorstaven. ,,Rondom de overweg bij de Wethouder van Essenweg zijn we bezig met asfalteren. Hierbij maken we gebruik van zogenaamde krollen, kleine graafmachines of hijskranen, die over het spoor kunnen rijden. Om die reden wordt éen rijbaan op de overweg gedeeltelijk afgesloten. Ook vervangen we kabels en leidingen.’’

Daarnaast wordt bij Halfweg het emplacement gesaneerd. De werkzaamheden zijn onderdeel van PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer) tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk.

Ook wordt er gewerkt op een perron van station Amsterdam Sloterdijk. Prorail meldt: ,,We korten op station Amsterdam Sloterdijk een perron in. Dat perron hebben we eerder 60 meter verplaatst. Zo ontstaat een betere spreiding van reizigers bij de (rol-)trappen en liften over het hele perron. Ook ontlast dit de (rol-)trappen en liften richting de hal.’’

NS raadt treinpassagiers aan hun reis vooraf goed te plannen in de NS-app. Vanaf zaterdag 22 oktober is er tot en met zondag 24 oktober ook op andere trajecten via Amsterdam Sloterdijk nauwelijks treinverkeer mogelijk. Zo rijden de IC Brussel en Eurostar niet van/naar Amsterdam maar van/naar Rotterdam. En de Thalys rijdt tussen Schiphol en Parijs.

De lange lijst met wijzigingen is te vinden op Rijden de treinen.

Het traject Amsterdam-Haarlem is het oudste stukje spoor van Nederland, sinds 1839 in bedrijf. Opgericht door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM of HSM). Deze lijn werd tussen 1842 en 1847 verlengd, via Leiden en Den Haag naar Rotterdam, en staat tegenwoordig bekend als de Oude Lijn.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.