Boetes voor 16 artsen wegens niet toegestane Covid-recepten

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

De gezondheidsinspectie heeft sinds de zomer zestien artsen een boete opgelegd wegens het verstrekken van medicijnen tegen Covid terwijl die daarvoor niet zijn geregistreerd. Het gaat om het in coronaverband omstreden ivermectine (tegen parasieten) en hydroxychloroquine (tegen met name malaria). De hoogste boete bedroeg bijna 13.000 euro en was voor een arts die deze medicijnen zo’n 150 keer voorschreef.

Genoemde middelen zijn al sinds het begin van de coronacrisis in beeld, maar effecten en veiligheid bij toediening wegens Covid zijn omstreden. Het ontbreekt aan wetenschappelijk bewijs dat ze werken en veilig zijn bij corona en daarom mogen ze er niet voor worden gebruikt.

In Nederland mogen artsen geen geneesmiddelen voorschrijven die eigenlijk voor andere ziekten op de markt zijn gebracht, al zijn er wel uitzonderingen mogelijk. Daar moeten dan wel protocollen of zogenoemde standaarden voor zijn opgesteld, maar dat is voor ivermectine en hydroxychloroquine niet gebeurd. "Sterker nog, in de standaarden en protocollen van de beroepsgroep staat expliciet dat voor het off-label gebruik van deze middelen bij Covid-19 geen plek is", zegt de inspectie.

De beboete artsen staan allemaal in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), maar om wat voor dokters het precies gaat, wordt niet bekendgemaakt. Het totaal aantal boetes staat nu op zeventien, want vorig jaar werd er ook al een van 3000 euro opgelegd. Of er nog meer boetes zullen volgen, weet de inspectie niet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.