Ik hoor gekraak en de muur is beschadigd | column groene mama

Merlin Mulder

Verslaggever Merlin Mulder wordt moeder en wil dat een beetje duurzaam aanpakken. Maar kan dat wel? Dat zoekt ze de komende tijd uit.

Badje, bed, kleding, autozitje, noem maar op. Budgetexpert Nibud rekende uit dat een baby het eerste jaar gemakkelijk 2100 euro kost. En dan is dit nog vrij sober gerekend, want een nieuwe kinderwagen kost al gauw 1200 euro. Kortom, tweedehands winkelen is niet alleen beter voor het milieu, het scheelt ook een hoop geld.

Op Marktplaats verzamel ik veel voor de babykamer. Niet per se een leuke zoektocht: veel aanbod dus veel speuren, verkopers reageren niet, slechte foto’s. Het kost véél tijd. Het avontuur, of kan ik beter zeggen: de ellende?, begint met een commode. We vinden een mooie oude van hout. Donkerblauw met gouden ladeknopjes. Het stel wil er graag 75 euro voor en moet er snel van af. Ze kochten ’m ook via Marktplaats, maar het ding past niet in hun huis. Het is voor ons twintig minuten rijden naar Haarlem en we rekenen uit dat het allemaal net moet passen in onze auto.

Helaas een misvatting. De commode heeft andere maten dan ons was doorgegeven en past nooit in die kleine Fiat Panda. „Wacht, ik vraag mijn broer en leen zijn bus”, oppert mijn vriend. De verkoper knikt gretig. Dus mijn vriend rijdt heen en weer om de dieselbus op te halen. Niet echt milieubewust, nee.

Eenmaal thuis wordt de commode naar binnen gesjouwd. „Laten we ’m meteen naar boven tillen!” roept mijn vriend tegen mijn zwager. Ik hoor gekras, gekraak en gevloek. De commode kan met geen mogelijkheid door het trapgat en blijft steken in de bocht. De trap, die door mijn vriend speciaal voor mij ’zwanger-proof’ was gemaakt met anti-slip verf en speciale strips, kraakt. Uit de muur zijn stukken gips gebeukt. De gloednieuwe verf spat van de treden.

We geven het op. Geen commode, wel veel schade. De muur moet opnieuw gewit en de trap krijgt een extra laag met die dure verf, die weer gekocht moet worden. Meer dan een week moeten we tegen dat donkere, grote ding aankijken (’Dat blauw is toch een beetje somber hè?’), voor ik eindelijk een andere koper vind. Ik vervloek de commode meerdere malen. Denk je lekker bewust bezig te zijn...

Waarom gingen we niet gewoon voor een kant-en-klaar bouwpakket?

Reageren of tips? merlin.mulder@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.