Protesterende tv-journalist gevlucht uit Rusland

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische journalist Marina Ovsjannikova is Rusland ontvlucht, meldt haar advocaat maandag. Ze werd in maart wereldberoemd toen ze een nieuwsuitzending van de Russische staatstelevisie, waar ze toen voor werkte, verstoorde met een protest tegen de oorlog in Oekraïne.

De journalist is samen met haar dochter aangekomen in Europa. Volgens de advocaat gaat het goed met ze en doet Ovsjannikova nu vanwege haar veiligheid geen publieke uitspraken. "Ovsjannikova en haar dochter verlieten Rusland een paar uur nadat ze waren vertrokken vanaf het adres waar ze onder huisarrest stond", laat hij weten.

Begin deze maand werd bekend dat de 44-jarige vrouw was vertrokken van de locatie waar ze tot en met 9 oktober onder huisarrest zou staan, samen met haar 11-jarige dochter. Ze is volgens haar advocaat naar het buitenland vertrokken omdat ze op de lijst met gezochte personen was geplaatst. De journalist kreeg twee maanden huisarrest voor een protest waarbij ze de Russische president Vladimir Poetin een moordenaar noemde en zijn soldaten fascisten.

Ovsjannikova week na haar protest op de staatstelevisie al eens uit naar het buitenland, maar keerde uiteindelijk terug naar Rusland. Sindsdien is ze meermaals opgepakt en beboet. Ovsjannikova wordt in Rusland verdacht voor het verspreiden van valse informatie over het Russische leger, waarvoor ze tien jaar celstraf kan krijgen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.