Hongarije steunt EU-trainingsmissie voor Oekraïne niet

ANP Producties | Bron: ANP
Luxemburg

De trainingsmissie van de Europese Unie voor Oekraïense militairen heeft niet de steun van alle 27 lidstaten. Hongarije schaart zich er niet achter. Ondanks de oproep van buitenlandminister Wopke Hoekstra en "vele" collega's om in oorlogstijd de eenheid te bewaren.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen stemden maandag in met het opleidingsprogramma voor ongeveer 15.000 Oekraïners. Dat moet bijvoorbeeld Oekraïense militairen leren omgaan met nieuwe westerse wapens en met nieuwe dreigingen, maar ook nieuwe onervaren rekruten leren zich te redden. Het gros van de trainingen moet gaan plaatsvinden in Polen en Duitsland.

"Laten we het nou alsjeblieft echt met zijn allen blijven doen", heeft Hoekstra maandag naar eigen zeggen bepleit - maar tevergeefs. "Het belang van eenheid, juist als er oorlog is op ons continent, is misschien wel groter dan ooit." Dat is bij het overleg met zijn collega's in Luxemburg "niet alleen door mij, maar ook door velen expliciet naar voren gebracht".

Nederland "onderzoekt de mogelijkheid van detacheringen bij het hoofdkwartier van de missie", laat Hoekstra's ministerie weten. "Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden om trainers en trainingen aan te bieden."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.