IAEA: Russen houden nog 2 medewerkers kerncentrale Zaporizja aan

ANP Producties | Bron: ANP
WenenZaporizja

De Russische bezetters van de kerncentrale van Zaporizja in het zuiden van Oekraïne hebben nog twee Oekraïense medewerkers aangehouden en vastgezet, meldt de internationale atoomwaakhond IAEA. Maandag werd bekend dat Rusland twee leidinggevenden van de centrale vasthield. Daarvan is een inmiddels vrijgelaten, aldus het IAEA. In totaal zitten dus nog drie Oekraïners vast.

Directeur-generaal Rafael Grossi van het IAEA sprak zijn bezorgdheid uit over de nieuwe aanhoudingen. "Dit is een andere zorgwekkende ontwikkeling waarvan ik oprecht hoop dat deze snel zal worden opgelost", zei Grossi. Er zijn altijd meerdere IAEA-experts aanwezig in het complex om de situatie in de grootste kerncentrale van Europa in de gaten te houden.

Eerder zetten de Russen het Oekraïense hoofd van de fabriek vast. Hij werd begin deze maand vrijgelaten.

De kerncentrale ligt in het zuiden van Oekraïne dat in het begin van de oorlog door de Russen is ingenomen. De centrale wordt nog wel door Oekraïens personeel bemand. In de afgelopen tijd is de centrale wegens beschietingen meermaals afgesloten geweest van het stroomnet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.