Australië zoekt uit of China militaire piloten inhuurde

ANP Producties | Bron: ANP
Canberra

Australië gaat uitzoeken of voormalige gevechtspiloten tegen betaling de Chinese luchtmacht helpen. De Australische minister van Defensie Richard Marles zegt dat hij "erg geschokt en bezorgd" zou zijn als die praktijk ook in zijn land voorkomt, bericht omroep ABC. Hij heeft zijn ministerie gevraagd daar onderzoek naar te doen.

Het Verenigd Koninkrijk maakte eerder ook al duidelijk het onwenselijk te vinden als voormalige gevechtspiloten gaan werken voor China. Die communistische volksrepubliek zou al tientallen Britse piloten met lucratieve contracten hebben verleid om hun kennis te delen en Chinese collega's te trainen. De Chinese luchtmacht leert zo hoe het effectiever kan optreden tijdens een conflict.

Het is nog onduidelijk of ook voormalige Australische militaire piloten werken voor China. Toch wordt door de Australische oppositie al opgeroepen om met wetgeving te komen die zo'n overstap zou verbieden. "We kunnen niet toestaan dat informatie over onze geheimen en werkwijze wordt overgedragen aan een ander land", zei oppositieleider Peter Dutton. "En vooral niet aan het China van president Xi."

Australië zelf

Australië huurt zelf ook buitenlandse oud-militairen in. De krant The Washington Post bericht dat het land sinds 2015 meerdere oud-admiraals en andere voormalige topmedewerkers van de Amerikaanse marine in de arm heeft genomen. Die adviseren de Australische overheid tijdens onderhandelingen met de VS en het Verenigd Koninkrijk over het delen van nucleaire technologie voor onderzeeërs.

Uit onderzoek van de krant komt naar voren dat adviesfuncties lucratief kunnen zijn voor voormalige topfiguren van de Amerikaanse marine. Zij werkten in sommige gevallen gelijktijdig als adviseur voor Australië, Amerikaanse scheepsbouwers en de Amerikaanse marine. Een oud-admiraal stopte dit jaar met zijn advieswerk voor de Australische regering vanwege mogelijke belangenverstrengeling.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.