Raad van State: geen wanbeheer en verrijking bij Haga Lyceum

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, heeft zich niet schuldig gemaakt aan zelfverrijking. Ook was er geen sprake van wanbeheer. Dat oordeelt de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland.

De vorige onderwijsminister, Arie Slob, had de stichting achter de school opdracht gegeven om schoolbestuurder Soner Atasoy weg te sturen. De minister gaf daar vier redenen voor: financieel wanbeleid, nalatigheid om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken, ongerechtvaardigde verrijking en onrechtmatig handelen. De Stichting Islamitisch Onderwijs stapte daarom naar de rechtbank in Amsterdam. Die wees die eerste twee redenen af. De andere twee redenen vonden de rechters wel bewezen, maar dat was niet genoeg voor de opdracht, en die werd daarom teruggedraaid.

De stichting ging daarna opnieuw in beroep, bij de Raad van State, om de andere twee redenen ook van tafel te krijgen, en dat is nu dus gelukt.

Volgens de minister was er sprake van verrijking, omdat de directeur een paar juridische rekeningen van de school had voorgeschoten, en de school het geld daarna naar hem had overgemaakt. Bij elkaar ging het om enkele tienduizenden euro's. Dat mag op zich niet, geld van een school mag alleen voor het onderwijs worden gebruikt. Strikt genomen is het dus wel een onrechtmatige uitgave, maar dat maakt het volgens de Raad van State nog geen wanbeheer, omdat de bestuurder er geen voordeel van heeft gehad. Ook was het geen "doelbewust patroon". Doordat er geen sprake is van ongerechtvaardigde verrijking "is dus ook geen sprake van wanbeheer".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.