Frank Vogt: ’Voor goed leiderschap is geen code te kraken’ | boekrecensie
Frank Vogt.© foto pr
Je kunt een leuk boekenplankje vullen met managementboeken over de vraag of leiders worden geboren of gemaakt. Toch is ’DNA van leiderschap - ontwikkel het leiderschap dat jij al van nature bezit’ van Frank Vogt dat daar ook over gaat een welkome aanwinst.
Goede leiders van deze tijd zijn dienstbaar, stellen vragen, durven kwetsbaar zijn en staan zich er niet op voor altijd en overal antwoord op te hebben. Leiden zal vast goed in hun dna zitten, maar een goede leider word je pas gaandeweg je loopbaan. Gaandeweg je levenspad waarop je een mensbeeld en wel of geen vertrouwen in de medemens ontwikkelt dat je doen en laten (mede) bepaalt.
Dat geldt zeker ook de auteur, zoon van een Helderse marinecommandant, die zijn sporen in het bedrijfsleven ruimschoots verdiend heeft (Van Melle, Accenture, Nederlandse Staatsloterij, uitgeverij Koninklijke Wegener, bol.com, opleidingsinstituut INSEAD).
Hij gebruikte een zoektocht van twee jaar om te ontdekken waarin goede leiders verschillen van slechte die Vogt ook genoeg is tegengekomen. Leiders die bij binnenkomst meteen denken te weten hoe ze de boel op hun kop moeten zetten. Of leiders die in plaats van sterke reuzen alleen dociele kabouters om zich heen verzamelen om zelf een reus te lijken. Die geen tegenspraak organiseren, niemand bevragen, niemand om en onder hen echt leren kennen. Die vooral handelen vanuit hiërarchie, regels en wantrouwen in plaats van vertrouwen.
Onderdeel van Vogts queeste zijn dertien krachtige, intrigerende portretten van ceo’s, ondernemers, adviseurs en enkele artiesten. Met hen is het Vogt gelukt echt goed tot de kern van hun leiderschapsstijl door te dringen. Fascinerend om te lezen, hoe vaak krijg je immers de kans van leiders te horen waar ze hun wijsheid vandaan hebben en hun stijl van leidinggeven aan ontlenen?
Verwacht echter niet na lezing van Vogts boek precies te weten hoe het zit met teamwork, visie, moed en besluitvaardigheid en wat je voortaan moet doen of laten om een goede leider te zijn die iedereen graag volgt. Hij waarschuwt voor onrealistische verwachtingen. Er is geen code te kraken, geen mal waar identieke goede leiders uitkomen, pas werkendeweg ontwikkelen zij zich en iedereen op z’n eigen unieke manier. Maar het goede aan het boek is dat het op een plezierige manier tot zelfreflectie aanzet. Tot goed om je heen kijken, vragen stellen aan de juiste mensen.
Al lezende ontdek je je eigen sterktes, je kwetsbaarheden en je tekortkomingen waar je aan kunt werken. Confronterend misschien, maar leiders hebben in de beleving van Vogt toch al iets sadomasochistisch door het opzoeken van ’pijn’ en druk die gepaard gaan met leiderschap. Maar ja, ’Leiderschap doe je niet in de eerste plaats voor je eigen plezier. Het gaat erom dat je doet wat goed is voor de mensen en de organisatie aan wie je leidinggeeft’, citeert Vogt Jaap Winter, partner van De Brauw Blackstone Westbroek. Mooi gezegd.
’DNA van leiderschap’, Frank Vogt, S2Uitgevers, 262 blz, ISBN9789493282063, 24 euro