Defensie vindt meer explosieven op Vliegbasis Deelen dan gedacht

ANP Producties | Bron: ANP
Deelen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft in twee maanden tijd al 34 vliegtuigbommen op het terrein van Vliegbasis Deelen (Gelderland) opgeruimd, meldt de Koninklijke Luchtmacht woensdag. Volgens een woordvoerder duurt het ruimen langer omdat er veel meer bommen en andere explosieven zijn gevonden dan gedacht.

Het ministerie van Defensie kondigde eind augustus aan dat het bommen uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein zou gaan weghalen. De vliegbasis werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers ingelijfd en verschillende keren door de geallieerden gebombardeerd. Daardoor liggen er onder de grond nog veel Amerikaanse, Engelse en Duitse niet-ontplofte bommen. Naast de vliegtuigbommen zijn er ook 570 granaten, een handgranaat en meerdere hulzen en scherven gevonden. De meeste explosieven worden nadat ze gevonden zijn ter plaatse vernietigd.

De explosieven zijn begin dit jaar ontdekt bij een bodemonderzoek. Defensie wil namelijk een nieuwe dropzone aanleggen op de vliegbasis. Daar moeten militairen gaan oefenen met het droppen van materieel of personeel.

Het ruimen van de explosieven gaat tot 15 maart 2023 door. Tot die tijd zijn er geen militaire trainingen op de vliegbasis.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.