Kiev zegt al meer dan 200 Iraanse drones te hebben neergehaald

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Oekraïne zegt al 223 in Iran gemaakte drones te hebben neergehaald in iets meer dan een maand tijd. De eerste drone van het Iraanse type Shahed boven Oekraïne werd 13 september neergeschoten. Rusland zet het type drone in om Oekraïne te bombarderen.

Iran weerspreekt de drones aan Rusland te hebben verkocht voor de oorlog in Oekraïne. Maar volgens sommige waarnemers wil Iran de drone gebruiken om meer aanzien op het wereldtoneel te krijgen en om veel geld te verdienen. De Islamitische Republiek concurreert zo met het buurland Turkije, waar de drone Bayraktar TB2 wordt gemaakt en die is ingezet door Oekraïne.

Iran heeft zich op de productie van drones toegelegd mede door het gebrek aan technische middelen voor een moderne luchtmacht en luchtverdediging. De internationale sancties tegen Iran belemmeren het onderhoud en de aanschaf van bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen. Iran hoopt nu dat de geavanceerde drones indruk maken en verkoopt ze naar verluidt al aan meerdere landen zoals aan Rusland, Venezuela en Soedan, alle drie landen waar sancties tegen zijn afgekondigd. Begin dit jaar vuurde de Jemenitische strijders van de Houthi's een Iraanse Shahed-drone af op de Verenigde Arabische Emiraten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.