Premier Rutte: optelsom redenen om toch naar Qatar te gaan

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Een optelsom van redenen heeft het kabinet doen besluiten toch naar het WK voetbal in Qatar te gaan, zegt premier Mark Rutte. De energiezekerheid, de hulp van Qatar bij de evacuatie van Nederlanders uit Afghanistan en de mogelijkheid om de mensenrechten bij de bouw van de stadions in het oliestaatje aan de kaak te stellen, hebben de doorslag gegeven om te gaan. Dit is tegen de wens van de Tweede Kamer in.

Rutte ontkent dat mensenrechten onderaan het lijstje bungelt. "Het is allemaal belangrijk. Ook voor de mensenrechten is het van belang dat je niet de banden doorsnijdt." Als je niet ter plekke bent, kun je daar het gesprek niet over voeren, vinden Rutte en het kabinet. Op veel plekken in de wereld voert Nederland het gesprek over mensenrechten, benadrukt de premier. Ook hij zelf doet dat. Rutte noemt het ter plekke kunnen aangaan van gesprekken over mensenrechten geen gelegenheidsargument. Als je dit soort gelegenheden links laat liggen en de mensenrechten niet aan bod kan stellen, "verandert er niets", zei Rutte.

Het WK in Qatar is zeer omstreden. Bij de bouw van de stadions zouden duizenden arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. De arbeiders worden volgens mensenrechtenorganisaties jarenlang uitgebuit en werken onder erbarmelijke omstandigheden. De mensenrechtenschendingen in de Golfstaat kunnen volgens veel politieke partijen niet onbestraft blijven.

Geen spanningen

Volgens Rutte waren er desondanks geen spanningen in het kabinet bij het nemen van het besluit om te gaan. Anderhalf jaar geleden nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin de Kamer het kabinet opriep niet te gaan. Er is niet al die tijd over gedubd in het kabinet, benadrukt Rutte. "We hoefden het niet eerder te doen. Het is nu een aantal weken voor het WK en we hebben een heel zorgvuldige afweging willen maken."

Het is nog niet duidelijk of de premier gaat. De optie om koning Willem-Alexander af te vaardigen staat open, zegt de premier. Het is niet duidelijk wanneer een besluit wordt genomen over de Nederlandse afvaardiging van het kabinet en het koningshuis.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.