Brussel checkt of Berlusconi met wodka van Poetin sancties schond

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Europese Commissie zoekt uit of de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi de EU-sancties tegen Rusland heeft geschonden. Berlusconi zegt wodka cadeau te hebben gekregen van zijn oude makker Vladimir Poetin, maar de import van wodka is sinds april verboden.

Berlusconi's banden met de Russische president hebben hem opnieuw in opspraak gebracht na het uitlekken van ontboezemingen daarover. Hij zou hebben gezegd dat hij het contact met Poetin weer heeft aangehaald en dat die hem rekent tot zijn "vijf echte vrienden". Toen Berlusconi drie weken geleden 86 werd zou Poetin hem twintig flessen wodka en een "heel lieve brief" hebben gestuurd.

Dat wekt beroering, omdat Berlusconi een partij leidt die hoogstwaarschijnlijk deel gaat uitmaken van de nieuwe Italiaanse regering. Hij trekt nauw samen op met gedoodverfd premier Giorgia Meloni. Al voor haar verkiezingsoverwinning groeiden in Italië en elders in Europa de zorgen dat Italië onder haar nieuwe regering weleens toenadering tot Moskou zou kunnen zoeken.

De Europese Commissie zoekt desgevraagd uit of geschenken ook onder de sancties vallen. Ze onderstreept dat het aan de EU-landen zelf is om de sancties te handhaven. Zij gaan ook zelf over eventuele contacten met Rusland. Maar de commissie brengt wel in herinnering dat het de bedoeling is die tot het hoognodige te beperken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.