Truss vecht voor haar premierschap in Brits Lagerhuis

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Liz Truss heeft zich tijdens het wekelijkse vragenuurtje verdedigd tegen aanvallen van de oppositie. Ze werd gevraagd waarom ze nog niet is opgestapt na alle onrust van de laatste weken. Truss zei zichzelf als een "vechter" te zien, "geen opgever."

De Labourleider Keir Starmer wees haar op alles wat economisch mis is gegaan en de vele bochten waar de regering zich in heeft moeten wringen om haar beleid goed te praten. Hij vroeg zich af waarom Britten haar nog zouden vertrouwen. Truss herhaalde in het Lagerhuis dat ze fouten heeft gemaakt en dat het haar spijt. "Maar nu is het het beste voor het land en het Britse volk om door te gaan." Ondertussen verweet ze de oppositie dat ze haar bekritiseerden, zonder zelf met een plan te komen. Volgens Starmer zit zijn partij vol ideeën en is het een kwestie van tijd dat Labour de regering zal vormen.

Niet alleen in de oppositie, maar ook binnen haar eigen Conservatieve Partij is er veel kritiek op het beleid van Truss. Ze is pas premier sinds begin september, maar haar populariteit is in die tijd sterk gedaald. De Conservatieve Partij staat ver achter Labour in de peilingen, dus veel parlementariërs vrezen voor hun zetel.

Door de vele wijzigingen die de nieuwe minister Jeremy Hunt heeft doorgevoerd sinds hij de financiën beheert, denken veel Britten dat hij op dit moment meer macht heeft dan Truss zelf. Volgens analisten van Sky News heeft de premier tijdens het vragenuurtje haar nieuwe minister al tegengesproken. Ze beloofde de pensioenen gelijk te trekken met de hoge inflatie van het moment, iets waarvan Hunt zei dat niet te willen toezeggen. Toen de SNP-leider Ian Blackford haar vroeg of ze aan Hunt wilde vragen of ze ook op dit punt weer een draai mocht maken, antwoordde ze niet begrijpend: "Ik heb geen idee waar je het over hebt".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.