Poetin kondigt staat van beleg af in vier geannexeerde regio's

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische president Vladimir Poetin heeft in de recent door Rusland geannexeerde regio's in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd. Hiermee vervalt een deel van de gewone wetgeving en de rechten die burgers er aan ontlenen.

Het gezag wordt in deze situaties doorgaans autoritair en meestal door militairen uitgeoefend. In de vier regio's waar Poetin over sprak, wordt gevochten en is er feitelijk al een soort staat van beleg. Het gaat om de regio's Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Poetin maakte een reeks noodmaatregelen bekend tijdens een zitting van de Russische veiligheidsraad. Hij beklemtoonde daarbij dat de staat van beleg die er al gold nu is geformaliseerd naar Russisch recht.

Maar de precieze inhoud van het oorlogsrecht dat er in de vier regio's moet gelden, lijkt op de vergadering van de veiligheidsraad nog niet in kannen en kruiken. De belaste overheidsorganen moeten namelijk binnen drie dagen voorstellen doen wat voor maatregelen ze ingevoerd willen zien.

Poetin herinnerde eraan dat Oekraïne de regio's weigert als Russisch te erkennen en dat Kiev elke vorm van onderhandelingen afwijst en de regio's onder vuur neemt. In de regio Cherson wordt volgens de pro-Russische separatisten een groot Oekraïens offensief uitgevoerd en uit de gelijknamige stad worden 60.000 burgers geëvacueerd naar de zuidelijke oevers van de rivier de Dnjepr.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.