Partijgenoot dient brief van wantrouwen in tegen premier Truss

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse parlementariër William Wragg heeft een brief van wantrouwen ingediend tegen zijn partijgenoot en premier Lizz Truss. Een brief zoals deze, die moet worden ingeleverd bij een speciale commissie van de Conservatieve Partij, kan leiden tot een vertrouwensstemming, maar toont vooral de grote onvrede over de nog maar kort regerende Truss.

Er zijn 54 brieven van Conservatieve parlementariërs nodig om de interne stemming af te dwingen, maar de Britse krant The Guardian schrijft dat Truss daar nog elf maanden immuun voor is. Ze kan volgens de krant wel uit haar functie kan worden gezet als de helft van haar partijleden in het Lagerhuis, 179 in totaal, daartoe besluiten.

Het is niet bekend hoeveel brieven er zijn ingediend. De partijcommissie doet daar geen uitspraken over, parlementariërs mogen wel openbaar maken dat ze een brief hebben ingestuurd. Wragg is naar eigen zeggen zeer ontevreden over het economische beleid.

Grote onvrede

Hoewel Truss nog maar kort aan de macht is, worstelt ze met grote onvrede binnen haar partij, de oppositie en in de samenleving. Aanleiding hiervoor zijn omstreden economische plannen. Truss offerde vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën en stelde Jeremy Hunt aan als zijn opvolger. Hunt kondigde vervolgens andere plannen aan, maar de onvrede blijft.

De regering heeft tegen haar parlementariërs gezegd dat een stemming woensdag over het boren naar aardgas wordt gezien als een test van vertrouwen. Partijleden die tegenstemmen, zullen uit het parlement worden verwijderd. Truss zou op bezoek gaan bij een Brits bedrijf, maar dat gaat niet meer door. Er is geen reden bekendgemaakt, maar er wordt gespeculeerd dat dit is vanwege de toenemende druk.

Truss werd in september premier na een leiderschapsverkiezing binnen de Conservatieve Partij. De partij moest een nieuwe leider vinden vanwege het vertrek van Boris Johnson, die daartoe was genoodzaakt nadat bewindslieden zich massaal tegen hem keerden. Johnson en ook zijn voorganger Theresa May kregen tijdens hun premierschap te maken met vertrouwensstemmingen binnen de Conservatieve Partij. Die wonnen ze allebei, maar net als Johnson trad ook May later af.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.