Wel, geen, wel, toch nog geen walstroom voor het asielschip in Velsen-Noord. Maar volgende week wel, is de belofte

Silja Europa in Velsen-Noord© ANP

Susanne Moerkerk
Velsen-Noord

Het opvangschip aan de VOB-kade is toch nog niet aangesloten op walstroom. In tegenstelling tot wat deze krant eerder meldde na verkeerde berichtgeving vanuit het COA.

Het schip draait zeker tot 25 oktober op dieselaggregaten, laat een woordvoerder van Liander/Alliander weten. ,,De walstroom was per 30 september ’technisch gereed’ voor gebruik.’’ Het enige dat ontbrak waren middenspanningskabels. Dat is geen taak van Liander/Alliander in deze opdracht.

Een andere aannemer is daarmee bezig, dinsdag 25 oktober worden de laatste documenten getekend en kan de kabel in gebruik genomen worden en zal het schip dus op walstroom werken.

Het Velsen-Noordse raadslid Leo Aardenburg vindt de hele gang van zaken een ’aanfluiting’. ,,Het is ontstaan door slechte communicatie vanuit het COA. Liander krijgt de zwarte piet, maar was eind september al klaar voor levering van walstroom.’’

Onrust

Aardenburg doelt op het bericht van het college, naar aanleiding van informatie van het COA. Daarin stond dat de walstroom naar verwachting op 17 oktober in gebruik genomen kon worden, omdat Liander nog wachtte op de levering van bepaalde onderdelen.

Aardenburg: ,,De opdrachtgever had de boel niet voor elkaar. Het brengt heel veel onrust hier in Velsen-Noord. Mensen denken dat de gemeente hierover liegt. Dit werkt niet positief. En we zitten nog een week in de vuile lucht.’’

Het COA was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook: Het asielschip in Velsen-Noord heeft na weken vertraging stroom van de wal, de dieselgeneratoren kunnen uit

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.