Media: Britse premier verliest tweede minister binnen week

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Liz Truss is binnen een week een tweede minister kwijt. Binnenlandminister Suella Braverman zegt haar ontslag te hebben ingediend. Ze erkent een fout te hebben gemaakt door een officieel document via haar privémail te versturen, wat tegen de regels is. Media melden dan ook dat ze in feite zou zijn ontslagen voor het schenden van de nationale veiligheid.

In een verklaring zegt Braverman verder dat ze zich "zorgen" maakt over de koers van de regering. Volgens haar zijn belangrijke verkiezingsbeloftes gebroken.

Vorige week ontsloeg Truss haar minister van Financiën. De premier, die 1,5 maand geleden aantrad, ligt zwaar onder vuur in haar eigen Conservatieve Partij door haar zwalkend economisch beleid. Media speculeren over haar toekomst. Ook de val van de vorige premier Boris Johnson werd ingeluid met het vertrek van een reeks bewindslieden.

Brief van wantrouwen

Een partijgenoot van Truss, parlementariër William Wragg, maakte al openbaar dat hij een brief van wantrouwen heeft ingediend tegen de premier. Een dergelijke brief kan leiden tot een vertrouwensstemming, maar toont vooral de grote onvrede over de nog maar kort regerende regeringsleider.

Als reactie op de kritiek binnen en buiten de partij op haar plannen, offerde Truss vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën en stelde Jeremy Hunt aan als zijn opvolger.

Aardgas

Later woensdag volgt in het parlement een stemming over het boren naar aardgas, en de regering liet al weten die als een test van vertrouwen te beschouwen. Truss zou op bezoek gaan bij een Brits bedrijf, maar dat gaat niet door.

Truss werd begin september premier na een leiderschapsverkiezing binnen de Conservatieve Partij. De partij moest een nieuwe leider vinden na het vertrek van Johnson, die daartoe was genoodzaakt nadat bewindslieden zich massaal tegen hem keerden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.