Amsterdam: komst complotdenker Icke zeer ongewenst

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De gemeente Amsterdam noemt de mogelijke komst van de Britse complotdenker David Icke naar een demonstratie op de Dam "zeer ongewenst" en vraagt de IND te onderzoeken of hem toegang tot het land kan worden geweigerd. Icke staat aangemeld als een van de hoofdsprekers tijdens de demonstratie van Samen voor Nederland op de Dam op 6 november.

De Amsterdamse driehoek oordeelt dat de waardigheid van het monument op de Dam in het geding is, mocht hij daar spreken. Dit vanwege de maatschappelijke onrust waartoe zijn eventuele komst zou leiden, aldus de gemeente. De driehoek bestaat uit burgemeester Femke Halsema, de politie en justitie.

Amsterdam laat weten dat de driehoek een "zwaar beroep" doet op de organisatie van de demonstratie om de uitnodiging aan Icke in te trekken en uit te wijken naar een andere plek in de stad. Volgens de gemeente heeft Icke in het verleden antisemitische uitspraken gedaan die "onacceptabel en diep kwetsend" zijn.

Toespraak wordt gevolgd

De gemeente benadrukt dat de lokale overheid zich niet mag bemoeien met de inhoud van een demonstratie. Wel kan het OM, schrijft de gemeente in een verklaring, optreden als Icke zich tijdens zijn toespraak schuldig maakt aan strafbare feiten. "Een eventuele toespraak zal door de officier van justitie nauwlettend worden gevolgd om te beoordelen of er strafbare uitingen worden gedaan." De driehoek houdt ook de openbare orde rond de demonstratie in de gaten en zal, "indien mogelijk en nodig, deze verplaatsen of anderszins optreden".

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) liet eerder al weten te willen dat Icke wordt geweerd van de demonstratie in Amsterdam. Volgens het CIDI is Icke een antisemiet en een Holocaustontkenner.

Icke is sinds de jaren 90 verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door zogenoemde reptilians, een machtige groep buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite die een almachtige geheime wereldregering vormen en in alle geledingen van de samenleving actief zijn. De reptielentheorie van Icke is de afgelopen tijd ook meermaals verkondigd door FVD-leider Thierry Baudet.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.