Europese Commissie helpt Oekraïne met onderdak voor de winter

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Europese Commissie gaat Oekraïne helpen met onderdak voor de winter. De commissie trekt ook nog eens 175 miljoen euro uit voor noodhulp in Oekraïne en buurland Moldavië. Het geplaagde land ziet de winter met zorg naderen nu Rusland onder meer de elektriciteitsvoorziening deels heeft uitgeschakeld.

De Europese rampbestrijdingsdienst stuurt winterbestendige noodonderkomens en andere hulp naar Charkiv, Boetsja en Rivne en omstreken. De miljoenenstad Charkiv lag sinds de Russische inval in Oekraïne maandenlang onder vuur en in Boetsja, een voorstad van Kiev, zaaiden Russische militairen dood en verderf. Sommige inwoners zijn dakloos geraakt en ze zetten zich schrap voor de winter.

De onderkomens moeten, samen met noodonderdak dat de Roemenen leveren, tot 46.000 mensen kunnen herbergen. Ze hebben verwarming en bedden, en sommige zelfs eigen toiletten en andere voorzieningen.

Van het extra hulpgeld dat Brussel op tafel legt is 150 miljoen euro bedoeld voor onderwijs, voedsel, drinkwater en bescherming tegen de winterkou voor de kwetsbaarste mensen in Oekraïne, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic. De resterende 25 miljoen gaat naar Moldavië.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.