Meevaller voor Truss na verlies tweede minister in week

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse regering heeft een stemming over omstreden boringen naar schaliegas (fracking) gewonnen. De zege kan worden gezien als meevaller voor de wankelende premier Liz Truss, die kampt met rebellie in haar conservatieve partij.

Enkele uren eerder zag ze nog een minister vertrekken. Het was het tweede ontslag van een belangrijke minister binnen een week, en dat bij een regering die er net zes weken zit. Het conservatieve kabinet had benadrukt de stemming in het parlement als een test van vertrouwen te beschouwen. En de regering kreeg haar zin: 326 afgevaardigden stemden tegen een verbod op fracking, 230 voor.

Kort daarvoor had binnenlandminister Suella Braverman, onder meer belast met illegale migratie, haar ontslag ingediend. Ze erkende een fout te hebben gemaakt door een officieel document via haar privémail te versturen, wat tegen de regels is. Media melden dat ze in feite zou zijn ontslagen voor het schenden van de nationale veiligheid. In een verklaring zegt Braverman verder dat ze zich "zorgen" maakt over de koers van de regering. Volgens haar zijn belangrijke verkiezingsbeloftes gebroken.

Brief

Truss stelde in een brief aan Braverman dat het belangrijk is dat "de vertrouwelijkheid binnen het kabinet wordt gerespecteerd". Snel daarna was er al een opvolger: Grant Shapps, minister van Transport onder de vorige premier Boris Johnson.

De premier ligt zwaar onder vuur in de Conservatieve Partij door haar zwalkende economisch beleid. De financiële markten reageerden zeer negatief op enkele plannen. Om de gemoederen te bedaren offerde Truss vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën. Ze stelde Jeremy Hunt aan als opvolger.

Media blijven speculeren over de toekomst van Truss in deze "politieke chaos". Ook de val van Johnson werd ingeluid met het vertrek van een reeks bewindslieden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.