Voor het eerst stroomonderbreking in heel Oekraïne: laad alles op

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Donderdag kampt heel Oekraïne met stroomonderbrekingen. Voor het eerst sinds het begin van de oorlog moeten de autoriteiten deze ingrijpende maatregel nemen, omdat delen van het elektriciteitsnet zijn getroffen door Russische aanvallen. Het nationale energiebedrijf heeft Oekraïners opgeroepen "alles op te laden" voordat de stroom om 07.00 uur uitvalt.

De verbruiksbeperkingen zijn donderdag volgens het nationale energiebedrijf Ukrenergo nodig om het systeem operationeel te houden. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei eerder dat Rusland sinds 10 oktober zo'n 30 procent van de Oekraïense elektriciteitscentrales heeft verwoest. Woensdagavond zei hij in zijn videoboodschap dat aanvallen eerder op de dag nieuwe schade hebben aangericht. Nog eens drie elektriciteitscentrales zouden zijn verwoest.

In de afgelopen tien dagen hebben er volgens Ukrenergo meer aanvallen op faciliteiten van het bedrijf plaatsgevonden dan in de hele periode sinds het begin van de Russische invasie. De burgemeester van de westelijke stad Lviv zei dat het "maanden kan duren" voordat het elektriciteitsnet is hersteld.

De stroomonderbrekingen vinden donderdag plaats tussen 07.00 en 22.00 uur en kunnen tot wel vier uur duren. De autoriteiten vragen inwoners telefoons, zaklampen en batterijen op te laden en te zorgen voor "warme sokken, dekens en knuffels voor familie en vrienden".

In delen van het belaagde land is al eerder opgeroepen om stroom te besparen om het net te ontlasten, maar dit is voor het eerst dat de maatregel in heel Oekraïne geldt. "Met de komst van het koude weer sluiten wij niet uit dat we vaker om uw hulp zullen vragen", waarschuwt Ukrenergo.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.