In een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels afgemaakt om vogelgriep

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de strijd tegen vogelgriep in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.

Tot donderdag stond het aantal op 5,5 miljoen, maar inmiddels is een nieuwe besmetting gemeld op een bedrijf in Heythuysen (Limburg). Daar zijn 300.000 leghennen besmet met vogelgriep, in aantallen de grootste besmetting tot nu toe. De NVWA verwacht dagen bezig te zijn met het afmaken van de vogels.

Op 26 oktober vorig jaar werd in Nederland de eerste besmetting met een nieuwe variant van het virus vastgesteld op een bedrijf in Zeewolde. Deze H5N1-variant is zeer besmettelijk en is sindsdien opgedoken op 96 andere locaties. Anders dan voorheen raakten ook in de zomer bedrijven besmet, aldus de NVWA.

Ergste vogelgriepepidemie

Op de besmette locaties werden 4,4 miljoen vogels geruimd. Daarnaast zijn op 43 andere locaties 1,1 miljoen dieren preventief geruimd. Deze bedrijven lagen in de buurt van besmette locaties of hadden daarmee contact gehad. Het werkelijke aantal ruimingen ligt overigens nog iets hoger, omdat de NVWA hobbybedrijven niet meetelt die minder dan 50 vogels hadden.

Onder meer vleeskippen en -kuikens, leghennen, kalkoenen en eenden zijn gedood. De grootste ruiming was tot nu toe in september. Toen werden op een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge, in Drenthe, meer dan 200.000 dieren omgebracht.

De Europese gezondheidsdienst ECDC meldde begin oktober dat de huidige vogelgriepepidemie de ergste is die ooit is waargenomen in Europa. De zeer ziekmakende variant van het virus heeft zich verspreid over 37 Europese landen, van het Noorse Spitsbergen tot Oekraïne.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.