Grootste besmetting vogelgriep in Heythuysen: 300.000 leghennen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

In het Limburgse Heythuysen is vogelgriep geconstateerd bij een bedrijf met 300.000 leghennen. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) donderdag. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat het om de grootste besmetting tot nu toe.

De dienst verwacht daarom wel enige tijd bezig te zullen zijn met het afmaken van de vogels. Dat gebeurt om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Binnen 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In een iets ruimere straal van 3 kilometer liggen vijf kippenbedrijven. Die worden gescreend op vogelgriep en ziekteverschijnselen die daarop wijzen.

Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone liggen 128 pluimveebedrijven. In dat gebied geldt per direct een vervoersverbod. Ook mag er niet worden gejaagd op eenden.

Minister van Landbouw Piet Adema noemt het doden van de kippen "echt verschrikkelijk". Hij stelt tegenover Tweede Kamerleden maatregelen in het verschiet die dit soort "maatschappelijk niet verantwoorde" ruimingen moeten helpen voorkomen. Adema stond ook even stil bij het leed van de dieren zelf en bij dat van de betrokken ondernemers.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.