Kuipers lichtte Kamer verkeerd in, toch opnames van OMT bewaard

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Anders dan zorgminister Ernst Kuipers eerder had gemeld, zijn er toch geluidsopnamen bewaard gebleven van vergaderingen over corona van het Outbreak Management Team (OMT). Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij dat niet wist en dat het ook niet de bedoeling is dat opnamen worden bewaard. De regel is dat audio wordt vernietigd zodra het verslag van een OMT-vergadering klaar is. De Kamer is verontwaardigd, wil meer informatie en gaat zo snel mogelijk na het herfstreces in debat met de minister.

Kuipers betreurt dat hij er niet van op de hoogte was dat er onbedoeld toch opnamen bewaard zijn gebleven. Het gaat om ongeveer dertig fragmenten en die liggen op zijn eigen departement, is hem pas vorige week gebleken. De fragmenten gaan over de periode juni 2020 tot en met maart 2021, toen het OMT over corona vergaderde.

Dat de opnamen in strijd met het protocol toch bewaard zijn, komt volgens de minister door het RIVM en het Centrum Infectieziektenbestrijding (CIB). Zij zijn verantwoordelijk voor de tijdige verwijdering van de opnamen. Toen dit niet is gebeurd, heeft het RIVM de tapes "onbedoeld en onterecht" meegestuurd naar VWS samen met honderdduizenden documenten over Covid-19. Zulke verzendingen gebeuren automatisch.

Vernietigen opnamen

In mei was het RIVM er al achter gekomen dat niet alle audiobestanden waren verwijderd. Begin juni is dat aan VWS gemeld met het verzoek om de audiofragmenten te verwijderen. "Dit signaal is niet verder opgepakt en niet geëscaleerd", schrijft Kuipers. Op 14 oktober hoorde hij pas dat er opnamen van het OMT aanwezig zijn op zijn ministerie. Kuipers wil dat de procedure voor de opslag en verwijdering wordt aangepast, zodat de bestanden veiliger zijn en tijdig worden vernietigd.

De nu beschikbare tapes wil Kuipers wel bewaren, maar evenwel niet openbaar maken in het belang van de Staat. Hij vindt het niet goed als de leden van het OMT zich niet meer vrij durven te uiten als ze weten dat later alles publiek wordt. Dat is niet goed voor de gedachtevorming en als het OMT niet goed functioneert, raakt dat het belang van de Staat en van de maatschappij, aldus de minister.

Debat SP

De SP probeerde donderdag tevergeefs een debat te regelen, omdat Kuipers de Kamer meerdere keren verkeerd informeerde. "Is de minister nog wel in control?" vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink zich af. Ook de PVV en andere oppositiepartijen wilden hiervoor het begrotingsdebat van donderdag verplaatsen. Maar een meerderheid wilde eerst meer informatie en snel na het herfstreces een debat. VVD en CDA wilden de kwestie betrekken bij een ander debat.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.