Positie Britse premier Truss wankelt door onrust binnen partij

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Een groeiend aantal conservatieve parlementariërs roept de Britse premier Liz Truss op om op te stappen. Volgens Sky News hebben inmiddels veertien partijgenoten aangegeven dat het tijd is voor Truss om te vertrekken.

Het zogeheten 1922 Committee komt volgens Britse media donderdag bijeen om de positie van Truss te bespreken. Die commissieleden zouden kunnen beslissen de regels aan te passen om een vertrouwensstemming binnen de Conservatieve Partij mogelijk te maken. Een lid van de commissie zou tegen een ITV journalist hebben gezegd dat "de kans klein is" dat Truss de dag als premier afmaakt. Parlementslid Simon Hoare denkt ook dat donderdag een cruciale dag is voor de premier, die "nog twaalf uur heeft" om de stemming in het land en de partij te kenteren.

De Conservatieve Partij is sinds Truss' aantreden in september gekelderd in de peilingen en veel parlementsleden vrezen voor hun baan. Partijgenoten twijfelen aan haar geloofwaardigheid en of ze nog in staat is de rust terug te brengen in het Verenigd Koninkrijk. Er wordt zelfs al gespeculeerd over wie haar zou moeten opvolgen. Partijleden noemen voormalig minister van Financiën Rishi Sunak, de huidige financiënminister Jeremy Hunt en zelfs Boris Johnson. Hij trad slechts anderhalve maand geleden af als premier na een reeks schandalen.

Vertrouwensstemming

Woensdag won Truss wel nog een stemming over het winnen van schaliegas, wat werd gezien als officieuze vertrouwensstemming in de premier. De regering ontkent donderdag dat het een vertrouwensstemming was, maar volgens Britse media wordt er wel "gepaste disciplinaire actie" ondernomen tegen de conservatieven die tegen of niet hebben gestemd. Wat dat inhoudt is onduidelijk. De voorzitter van het Lagerhuis heeft een onderzoek ingesteld naar verhalen over verbale en fysieke druk binnen de Conservatieve Partij om voor te stemmen.

Oppositieleider Keir Starmer roept op tot nieuwe landelijke verkiezingen om de stabiliteit terug te brengen. Op dit moment zouden alle mislukkingen van twaalf jaar Conservatief premierschap samenkomen. "Zelfs voor hun doen, is dit een nieuw chaotisch dieptepunt." Starmers partij Labour staat ver voor in de peilingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.