Britse premier Truss spreekt met voorzitter partijcommissie

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Truss heeft momenteel een gesprek met voorzitter Graham Brady van het invloedrijke 1922 Committee van de Conservatieve Partij. Volgens Downing Street spreken ze met elkaar op initiatief van Truss, die vecht voor haar premierschap. Het is niet concreet bekendgemaakt waar ze het over hebben, maar het lijkt aannemelijk dat het onaangekondigde overleg alles te maken heeft met de toenemende druk binnen de partij.

Vijftien parlementariërs hebben Truss inmiddels opgeroepen om op te stappen.

Brady en zijn 1922 Committee spelen een belangrijke rol bij de overdracht van het partijleiderschap. Ze ontvangen de brieven van partijleden die hun vertrouwen in de premier opzeggen en overzien een verkiezing voor een nieuwe partijleider. De commissie maakt niet bekend hoeveel brieven het binnen heeft gekregen, maar drie Conservatieven hebben zelf aangegeven zo'n brief te hebben gestuurd. In principe kunnen de Conservatieven pas een vertrouwensstemming houden als Truss een jaar premier is, maar het 1922 Committee zou de regels kunnen veranderen.

'Geen goed teken'

Britse media schrijven dat Truss het gesprek met Brady zou hebben aangevraagd om "de stemming binnen de partij te peilen". Een woordvoerder zei dat ze niet van plan is om op te stappen, maar dat ze zich wil focussen op de belangrijke zaken, "in plaats van politiek". Er staan voor de rest van de dag dan ook geen verdere persconferenties gepland waarin ze belangrijke mededelingen zou kunnen doen. De woordvoerder leek op dat moment alleen nog niet op de hoogte van het gesprek tussen Truss en Brady.

Eerder op donderdag schreven Britse media dat het 1922 Committee bijeen zou komen om de wankele positie van Truss te bespreken. Die bijeenkomst zou afgezegd zijn nu Brady zelf met Truss spreekt. Volgens analisten zou deze afspraak "geen goed teken" zijn voor de premier. Ook vicepremier Thérèse Coffey en de partijvoorzitter Jake Berry zijn aangeschoven bij het gesprek op Downing Street 10.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.