Straaljager Rusland vuurde raket af nabij Brits vliegtuig na defect

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Een Russisch gevechtsvliegtuig heeft eind september boven de Zwarte Zee een raket afgevuurd toen het een Brits militair vliegtuig naderde. De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, heeft dat donderdag het parlement meegedeeld. De defensieminister zegt dat Rusland het incident van 29 september heeft bevestigd en dat het afvuren van de raket kwam door een technisch defect.

Volgens Wallace was dat inderdaad het geval. "Wij zien dit niet als een bewuste escalatie door de Russen", zegt hij. "Maar het is wel een waarschuwing hoe gevaarlijk het kan zijn als je ervoor kiest om je gevechtsvliegtuigen in te zetten op een manier die de Russen veel vaker doen."

Het verkenningsvliegtuig van de Britse luchtmacht voerde volgens Wallace een patrouillevlucht uit in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee, die grenst aan onder meer Rusland, Oekraïne en Turkije. Het Britse toestel was ongewapend toen het door twee Russische straaljagers werd genaderd en een daarvan in het zicht van het Britse vliegtuig een raket lanceerde.

De verkenningsvliegtuigen van de Britten worden voortaan bijgestaan door gevechtsvliegtuigen, aldus Wallace.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.