Hunt geen premierskandidaat, Johnson heeft er wel oren naar

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Nu de Britse premier Liz Truss vertrekt als premier en partijleider van de Conservatieve Partij is het de vraag wie haar gaat opvolgen. Oud-premier Boris Johnson is volgens Britse media een van de voornaamste kandidaten. Een naam die ook veel werd genoemd was die van Jeremy Hunt, die onlangs minister van Financiën is geworden. Maar hij zal zich niet kandidaat stellen.

Volgens Sky News zullen de oud-ministers Rishi Sunak en Penny Mordaunt zich wel verkiesbaar stellen. Beiden deden ook aan de vorige leiderschapsverkiezing mee, maar verloren toen van Truss. Oud-minister Michael Gove, een vooraanstaand figuur in de Conservatieve Partij, is volgens The Guardian geen kandidaat.

De krant The Times ziet in ex-premier Johnson een kansrijke kandidaat. Hij trad na een reeks schandalen in de zomer af als premier en is momenteel op vakantie in het Caribisch gebied. Hij volgt daar naar eigen zeggen de peilingen met belangstelling. Volgens The Daily Telegraph vliegt hij nog dit weekend terug. Meerdere politici hebben al aangegeven Johnson de beste keuze te vinden. "Ik hoop dat je van je vakantie hebt genoten baas", zo twitterde onderminister James Duddridge van Internationale Handel. "Tijd om terug te komen."

Andere kandidaten

Andere namen die genoemd worden zijn die van defensieminister Ben Wallace, minister voor Internationale Handel, Kemi Badenoch en de onlangs opgestapte minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman. Geen van allen heeft zich officieel gemeld. Bij de bookmakers is Sunak vooralsnog de grote favoriet. Buitenlandminister James Cleverly, die ook genoemd werd, wil naar verluidt niet meedoen.

Truss kwam zwaar onder vuur te liggen in de Conservatieve Partij door haar zwalkende economisch beleid. De financiële markten reageerden zeer negatief op enkele plannen. Om de gemoederen te bedaren offerde Truss vorige week haar rechterhand Kwasi Kwarteng op als minister van Financiën.

Hunt-Truss

De premier stelde Hunt aan als opvolger, die korte metten maakte met het financiële beleid van Truss. Door de vele wijzigingen die Hunt heeft doorgevoerd sinds hij de financiën beheert, werd in het Verenigd Koninkrijk zelfs gedacht dat hij meer macht had dan Truss zelf.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.