Partijcommissie: leiderschapsverkiezing op 28 oktober afgeronBrit

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De verkiezing voor het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij - en wie dus premier wordt van het Verenigd Koninkrijk - moet op vrijdag 28 oktober afgerond zijn. Maar maandag kan eventueel al een nieuwe premier bekend zijn. Voorzitter Graham Brady van het 1922 Committee, dat gaat over de leiderschapsverkiezing, heeft dat na het vertrek van Liz Truss gezegd.

Volgens Brady moet iedere kandidaat minimaal de steun van honderd Conservatieve parlementariërs hebben om mee te mogen doen aan de leiderschapsverkiezing die maandag begint. Dat betekent dat er hooguit plek is voor drie kanshebbers. Na stemmingen door politici van de Conservatieve Partij zullen naar verwachting twee kandidaten overblijven, waarop alle leden van de partij online mogen stemmen.

Partijvoorzitter Jake Berry heeft er alle vertrouwen in dat de onlinestemming onder leden veilig kan plaatsvinden. Volgens hem is ook goed mogelijk dat maandag al de nieuwe premier bekend is als er maar één kandidaat is die de kiesdrempel haalt. In dat geval krijgen de leden ook geen stem meer.

Na het aftreden van de vorige premier Boris Johnson duurde het ongeveer twee maanden voordat de partijleden Truss kozen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.