Nog altijd geen asielakkoord, Van der Burg heeft 'huiswerk'

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De coalitiepartijen en het kabinet zijn het nog altijd niet eens over de verdeling van de vluchtelingenopvang over Nederland. "Ik heb nu huiswerk gekregen en daar ga ik eventjes mee verder", zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) na overleg met de voorzitters van de Tweede Kamerfracties van de coalitiepartijen. Sommige partijen zijn wel optimistischer geworden dat er vrijdag een akkoord ligt, zoals de Kamer wil. Andere weten het zo net niet.

"Het is buitengewoon ingewikkeld om dit op een goede manier te doen", zei Van der Burg na afloop van het gesprek. De discussies draaien volgens hem zowel om draagvlak onder de "Nederlandse bevolking, die ook niet in alle gevallen zit te wachten op een azc in de gemeente", als om draagvlak in het parlement. Over welk thema de coalitiepartijen het precies oneens zijn, wil de bewindsman niet zeggen.

Duidelijk is dat van de coalitiepartijen de VVD de meeste moeite heeft met het asielplan. De partij wil het liefst voorkomen dat gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen, maar ziet inmiddels ook dat die stap onvermijdelijk is. De hoop is dat dwang makkelijker verteerbaar wordt door gemeenten geld in het vooruitzicht te stellen als ze meer mensen opvangen dan een vooraf vastgesteld minimum. Dan zou dwang in de praktijk minder snel nodig zijn.

Wens VVD

Ingewijden melden verder dat de VVD graag zou zien dat de asielwetgeving tijdelijk wordt. Met name D66 en ChristenUnie zien dat niet zitten en willen een structurelere verandering in de opvang. Hier is de laatste dagen veel over gesproken, net als als over het aantal plekken dat met de wetswijziging gerealiseerd moet worden.

De Tweede Kamer wil uiterlijk vrijdag van Van der Burg weten hoe hij de asielopvang wil spreiden en welke rol dwang daarin speelt. Eerder had hij al met onder andere de gemeenten en de provincies afgesproken om het plan uiterlijk 1 oktober af te hebben. "Ik mis deadline na deadline. Dat is niet goed, maar dat is wel de realiteit", zegt de staatssecretaris daarover. Hoewel er de laatste dagen weinig vooruitgang werd geboekt, zegt hij nog altijd te denken dat er vrijdag een wetsvoorstel kan liggen dat vanaf 1 januari kan ingaan.

Nieuw akkoord

Als er op aandringen van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer veel aan het plan van Van der Burg gesleuteld moet worden, moet de ministerraad opnieuw akkoord gaan voor het wetsvoorstel naar buiten gebracht kan worden. Hoe dan ook staat het onderwerp voor vrijdag op de agenda, zegt Van der Burg.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.