Oppositie Groot-Brittannië wil algemene verkiezingen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Oppositiepartijen in het Verenigd Koninkrijk willen maar één ding nu premier Liz Truss haar vertrek heeft aangekondigd: algemene verkiezingen. Die vinden uiterlijk pas in januari 2025 plaats, maar omdat de regerende Conservatieve Partij haar derde premier in vier jaar tijd heeft versleten, vindt de oppositie het nu tijd voor verkiezingen waar iedereen aan mag deelnemen.

Labourleider Keir Starmer zegt dat premier Truss er een zootje van heeft gemaakt, dat "onze economie en de reputatie van ons land veel schade berokkent". Starmer zegt dat "we niet nog een experiment aan de top van de Tory-partij kunnen hebben" en denkt dat Labour een stabiele regering zou bieden.

"Volgens mij is er een grote stroming in het land voor algemene verkiezingen", zegt ook Ed Davey, leider van de Liberal Democrats. "Het verplaatsen van de ligbedjes op de Titanic is niet wat dit land nodig heeft." Hij vindt het verder van de zotte dat oud-premier Boris Johnson zich mogelijk weer verkiesbaar gaat stellen. "Er loopt een onderzoek of hij het parlement en het hele Britse volk heeft misleid", reageert Davey, die het "nogal schandalig" vindt als hij terug zou keren.

Schotse premier

Ook de Schotse premier Nicola Sturgeon vindt het tijd voor algemene verkiezingen. Volgens haar is het een "democratische noodzaak". Ze noemt het politieke stelsel in het Verenigd Koninkrijk "kapot", evenals de Conservatieve Partij.

De Britse krant The Independent heeft een petitie in het leven geroepen met een oproep tot algemene verkiezingen. De krant vindt dat de 81.000 leden van de Conservatieve Partij niet meer aan de beurt zijn om een premier te kiezen. De petitie is bijna 50.000 keer ondertekend.

Nieuwe leider

De bal ligt nu bij de Conservatieve Partij, die volgende week een nieuwe leider mag kiezen. Diegene wordt ook automatisch premier. De Conservatieven lijken er weinig voor te voelen om algemene verkiezingen uit te schrijven, nu ze zo laag in de peilingen staan. De laatste algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk waren in 2019, wat een grote overwinning werd voor de Conservatieve Partij en waardoor Johnson als premier steviger in het zadel kwam te zitten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.