Iraanse dronefabrikant en drie generaals doelwit EU-sancties

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Europese Unie straft een Iraanse dronefabrikant en drie generaals uit dat land omdat ze het Russische leger in Oekraïne van gevechtsdrones voorzien. En de EU heeft nog eens vier Iraanse organisaties of bedrijven in het vizier die al eens eerder zijn bestraft, waarschuwt huidig EU-voorzitter Tsjechië.

De al aangekondigde sancties kwamen er "in recordtijd", stelt Tsjechië tevreden. Maandag vroegen sommige EU-landen nog om meer bewijs dat Iran achter de leveringen zit van onder andere de Shahed-drones die in Oekraïne dood en verderf zaaien. Dat vinden ze inmiddels voldoende aangetoond.

De EU legt onder andere de chef-staf van het Iraanse leger strafmaatregelen op, omdat hij een sleutelrol speelt in de samenwerking met Rusland. Hij is bovendien eindverantwoordelijk voor het Iraanse droneprogramma. Een tweede generaal, die over het koopcontract gaat met Rusland,en een derde die de baas is van het Iraanse drone-commando worden ook gestraft.

Shahed Aviation Industries

De fabrikant van de gewraakte onbemande vliegtuigjes, Shahed Aviation Industries, staat ook op de nieuwe sanctielijst. Met de kamikazedrones van het Iraanse bedrijf richt Rusland de laatste dagen grote schade aan in Oekraïne.

De drie generaals mogen de Europese Unie niet langer in en kunnen niet meer bij eventueel in de unie gestald vermogen. Ook mogen Europeanen geen zaken met hen doen. Die laatste twee maatregelen gelden ook voor de dronefabrikant.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.