Ik ontkom er niet aan: ga ik voor wasbare luiers? | column groene mama

Merlin Mulder

Verslaggever Merlin Mulder wordt moeder en wil dat een beetje duurzaam aanpakken. Maar kan dat wel? Dat zoekt ze de komende tijd uit.

Hier ontkom je niet aan als je bewuste ouders wilt worden: nadenken over luiers. Even wat cijfers: een kind draagt volgens duurzaamheidsadviesbureau Milieu Centraal zo’n vijf of zes luiers per dag. Dat zijn al gauw ruim 150 per maand die in de prullenbak belanden. Voor je het weet, heb je zo’n 25 kilo per maand afval erbij. Tel daar billendoekjes en dergelijke bij op. Yup, zo’n kleintje zorgt voor veel extra afval. Vooral als je beseft dat er jaarlijks in Nederland zo’n 530.000 baby’s en kinderen luiers dragen. Je komt al snel aan 150 miljoen kilo luierafval per jaar.

Duurzamer

Dit kan duurzamer. Zo kiezen steeds meer ouders voor wasbare luiers. Volgens Milieu Centraal is dit een meer milieuvriendelijke optie vergeleken met wegwerpluiers. Zelfs als je de productie van de wasbare luiers én de extra wasjes die je moet doen, meerekent. Voor oudere lezers zullen wasbare luiers trouwens niet nieuw klinken, aangezien het nog tot na de Tweede Wereldoorlog heel normaal was om babybilletjes in doeken te wikkelen. Pas in 1946 werd de eerste wegwerpvariant ontwikkeld en inmiddels praat je over miljoenen kilo’s afval per jaar in Nederland alleen al.

Ik zeg eerlijk: ik ben niet meteen enthousiast over wasbare luiers, al spreekt het duurzame mij zeker aan. Het klinkt als gedoe, want de luiers bestaan uit verschillende laagjes die je over elkaar doet. Het lijkt mij ook een beetje vies. Maar volgens twee bevriende stellen, die ze dagelijks voor hun kleintjes gebruiken, is mijn beeld vertekend. Je bent er zo aan gewend, beloven ze. ,,En wasbare luiers zijn in allerlei vrolijke kleurtjes en printjes! Super schattig!’’ Zo vies zijn ze niet, zeggen ze, want je gooit een inlegvel wel gewoon in de prullenbak. Dus je wasmachine zit niet vol vieze was met poep en pies, om het even concreet te zeggen.

Toch ben ik helemaal niet overtuigd. Ik denk dat ik sowieso erg moet wennen aan het leven met een baby. Slapeloze nachten, geen idee hebben waarom de baby huilt... Wil ik dan gedoe met wasbare luiers erbij?

Middenweg

We gaan voor een middenweg en geven onszelf wat tijd. Voor de eerste weken gaan we voor wegwerp. Er zijn duurzamere merken op markt zoals Tidoo, Bambo of Attitude, die bevatten bijvoorbeeld geen parfum of schadelijke stoffen. Qua weggooien bestaan er speciale luiercontainers, maar eerlijk gezegd is niet heel gemakkelijk online te vinden waar die staan. Ik kan ze in mijn buurt niet vinden.

Wasbaar komt daarna wel, als we een beetje gewend zijn aan onze nieuwe rol als ouders. Om niet meteen heel veel te moeten kopen, gaan we ze huren om het te proberen. Meest duurzame optie? Nee, maar geen stress is ook wat waard. Soms moet je gaan voor die balans, denk ik.

Er zijn trouwens nog twee argumenten waarom we het op z’n minst kunnen proberen: wasbare luiers zijn naar verhouding goedkoper dan wegwerpluiers. Een ander argument: kinderen schijnen door wasbare luiers eerder zindelijk te worden. Dat klinkt dan wel weer de moeite waard.

Reageren of tips? merlin.mulder@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.