Hij komt, hij komt... Na twee jaar corona zijn er weer overal sinterklaasintochten in Velsen. Een overzicht

Pietenontbijt bij Santpoortse bij de Bank in 2021.© Foto archief/laurens bosch

Susanne Moerkerk/Mitzie Meijerhof
Velsen

Na twee jaar geen sinterklaasintocht in verband met corona, zal de goedheiligman dit jaar weer feestelijk onthaald worden in gemeente Velsen. Een overzicht.

IJmuiden: Sint komt op 12 november aan rond 12 uur aan op de Loswalkade. Die kade vol zingende kinderen is in de ogen van Jos Dekker van Sint IJmuiden het paradepaardje van de intocht. ’Niet met de trein, niet met de auto, maar met een schip aankomen.’

Bij de bekendmaking van het programma ontbrak nog een aankomst per schip. Ze had zich net neergelegd bij een intocht van Kennemerplein tot Plein 1945, toen het begon te kriebelen. Kan het echt niet per boot? Jawel! Met hulp van citymarketeer Friso Huizinga werden de BIZ-en (Bedrijfsinvesteringszones) van IJmuiden en Winkelstichting Plein ’45 opgetrommeld. Ook de winkeliers hielpen mee en ambtenaren van de gemeente door de boot alsnog toe te voegen aan de ingediende vergunning.

De burgemeester ontvangt de goedheiligman. Rond 13 uur is het feest op de kade klaar en bereidt de sint zich voor op het volgende onderdeel van de intocht.

Rond 13.10 is sinterklaas op het Kennemerplein. Daar duurt het feest tot ongeveer 14 uur waarna hij zich verplaatst naar Velserhof. Vanaf daar gaat hij lopend naar Plein 1945. Burgemeester Dales ontvangt de goedheiligman daar om 15.15 uur op het bordes van het gemeentehuis op Plein 1945. Natuurlijk worden er liedjes gezongen met de pieten. „Roetveegpieten in verschillende roetvarianten. De kinderen zijn er inmiddels zo aan gewend. Het is tijd dat ouders stoppen met ruziemaken over het uiterlijk van piet. Het gaat er om dat we er een leuk feest van maken”, zegt Dekker. Dat feest gaat tot ongeveer 16 uur door.

Santpoort-Noord: Sinterklaas komt een week later naar de winkelstraat in Santpoort-Noord. Corona dwong de winkeliers vorig jaar om het feest anders in te richten. Dat beviel zo goed dat ze het dit jaar op dezelfde manier doen. Op 19 november tussen 10 en 17 uur zijn er verschillende piet-gerelateerde activiteiten van winkeliersvereniging Puur Santpoort. Voorzitter Nico Hop: „Er is weer een pietenontbijt en de hele dag lopen de pieten en sint rond. Ze gaan alle winkels af, maar er is geen stoet en geen podium. Onze oude intocht ging eigenlijk ten onder aan zijn eigen succes. Er kwamen zoveel kinderen op af dat zij niet meer dicht bij hem konden komen. Het werd zo druk dat de veiligheid onder druk kwam.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Sinterklaas in de Engelmunduskerk in 2019.© Foto archief/Bart van Vliet

Driehuis: Ook Driehuis verheugt zich op een feestje. Daar worden de goedheiligman en zijn grote gevolg ontvangen in de Engelmunduskerk op 19 november. Het sinterklaascomité van Stichting Dorpsfeest Driehuis is blij. „Iedereen is welkom vanaf 10.45 uur voor koffie, limonade en iets lekkers bij wijnhuis Bij Ome Piet. Rond 11.15 uur verwachten wij Sinterklaas in het dorp en rond 11.45 in de kerk”, laat Jeroen Schagen van de stichting weten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sinterklaas in het Polderhuis in 2018.© foto archief/rob van wieringen

Velserbroek: Sinterklaas komt op zaterdag 19 november ook aan in Velserbroek. „Het mag weer en daarom organiseert de dorpsvereniging weer een sinterklaasfeest in de kantine van het Polderhuis in Velserbroek. Op het programma staat onder andere het versieren van chocoladeletters, pannenkoeken eten en de pietenbingo. Sinterklaas en zijn pieten worden muzikaal ondersteund door de pietenband. Het feest begint om 14 uur en eindigt 16 uur”, laat bestuurslid Remco Kanne weten. Kinderen tot 8 jaar kunnen zich aanmelden via: de website dorpsverenigingvelserbroek.nl. Voor leden kost deze middag niets, niet-leden betalen 5 euro per persoon.

(Tekst gaat door onder de foto)

Aankomst sinterklaas in Velsen-Noord in 2017.© Foto archief/ronald goedheer

Velsen-Noord: Sinterklaas rent op 19 november van hot naar haar. Velsen-Noord wordt daarbij niet overgeslagen. „Sinterklaas en zijn pieten komen tussen 10 en 10.30 uur aan in de muziektent aan het Stratingplantsoen. Rond die tijd is er ook een dansvoorstelling op het plein. Er is een fotomoment gepland voor wie en met sint en pieten op de foto wil”, aldus José de Ruyter.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.