Waar zet Sinterklaas voet aan wal? Een overzicht

Aankomst Sinterklaas op het Spaarne© Archieffoto United Photos/toussaint kluiters

Van onze verslaggever
Haarlem

Makkers staakt uw wild geraas. Zie de maan schijnt door de bomen. Het is weer zover. Nog een paar nachtjes slapen, dan is Sinterklaas weer in het land en kunnen de kinderen hun schoen weer zetten. Sinterklaas moet overuren maken, zich soms zelfs schijnbaar in tweeën of drieën splitsen. Maar hij redt het altijd weer, dat is ook zo bijzonder.

Welke plaatsen de goedheiligman zoal aandoet, zetten we hieronder op een rijtje. Niet naar volgorde van data, maar per gemeente.

Haarlem

Zondag 13 november komt Sinterklaas met zijn pieten naar Haarlem centrum. Sint komt tussen 11.30 en 12 uur aan met de Pakjesboot 13. De stoomboot zal vanuit de richting Heemstede over het Spaarne de stad in varen om rond 13 uur bij de Koudenhorn aan te leggen. Na een korte stop, zal de sint te paard zijn tocht vervolgen. De route zal starten op de Koudenhorn en daarna via het Spaarne, Gedempte Oudegracht, Zijlstraat, Nieuwe Groenmarkt, Krocht en Smedestraat rond 14.15 uur eindigen op de Grote Markt waar weer een feestelijke bordesceremonie met de Haarlemse burgemeester Jos Wienen plaatsvindt. Daarna kunnen alle kinderen Sinterklaas een handje geven, een tekening afgeven of met de sint op de foto gaan. Zowel aan de kade als op de Grote Markt is er een optreden van de ’zingende pieten’.

Intocht Sinterklaas langs het Spaarne.© archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Ook op het Marsmanplein in Haarlem-Noord gaat de sint de kinderen blij maken. Dat gebeurt al een dag eerder, op zaterdag 12 november, tussen 15 en 16.30 uur. Het programma aldaar start al om 14 uur. In de aanloop naar deze zaterdag toe zijn kleurplaten in het winkelcentrum verkrijgbaar waar de kinderen mooie prijzen mee kunnen winnen.

Bloemendaal

In een aantal Bloemendaalse kernen is het feestvieren geblazen. Zaterdag 12 november komt sint aan in Bennebroek. Om 13.30 uur zal de goedheiligman en zijn gevolg aanmeren aan de Ringvaart ter hoogte van de Jacob van Heemskerklaan. Daarna maakt Sinterklaas een rijtoer door het dorp en volgt er een feestmiddag.

Sinterklaas in Overveen verwelkomd door locoburgemeester Nico Heijink.© archieffoto united photos/rob van wieringen

De Sint moet diezelfde 12 november in sneltreinvaart door naar Overveen. De feestverlichting hangt al boven de Bloemendaalseweg in het dorp en aan de beide ingangen van de winkelstraat staat een duidelijk bord dat aangeeft dat zaterdag 12 november tussen 11 uur en 18 uur niet in de straat geparkeerd mag worden in verband met de intocht van Sint Nicolaas. Want, direct na de landelijke intocht en zijn bezoek aan Bennebroek, reist Sinterklaas naar Overveen. Hij zal om 15.30 uur bij de winkels in de Bloemendaalseweg arriveren. Maar hoe, dat is dit jaar de vraag. Sint wordt op zijn rondtocht muzikaal begeleid door dweilorkest De Zotte Zwanen. Voorafgaande aan de intocht is het Pietenorkest al per bus naar Overveen vertrokken. Het orkest zal vanaf 14 uur spelen en zingen met de kinderen op de Bloemendaalseweg voor de winkels en bij het station. De Bloemendaalseweg is uit veiligheid afgesloten voor al het verkeer. Na ontvangst op het station loopt de stoet van het station naar de grote tent op het plein nabij de politiepost. Sinterklaas zal na afloop van de toespraak van burgemeester Elbert Roest uitgebreid de kinderen ontvangen. Ook mogen de kinderen als ze dat willen hun tekening aan Sinterklaas overhandigen.

Een dag later, zondag 13 november, bezoekt sint de kern Vogelenzang. Sint en zijn pieten zullen de ’spelletjes van vroeger’ moeten ondergaan middels een Oud-Hollandse middag. Om 13 uur komen sint en zijn pieten aan op het dorpsplein bij de Coop, waar ook alle kinderen met hun ouders, opa’s en oma’s aanwezig zijn. Aansluitend is er een wandeloptocht door Vogelenzang richting het Dorpshuis. Om 14 uur start daar een interactief programma voor de kinderen.

Bijna een week later komt Bloemendaal aan de beurt. Op 19 november vereert Sinterklaas het dorp met een bezoek, te beginnen aan het begin van de winkelstraat. Er is een podium opgebouwd voor juwelier Dodenwaard/Hoogewerf Bloemen en rond 14 uur reikt Sinterklaas bij Goed Speelgoed de prijzen van de kleurwedstrijd uit.

Heemstede

Op zaterdag 12 november rond 10.15 uur komt Sinterklaas per boot aan in de haven van Heemstede. Daarna volgt een optocht via de Postlaan naar het winkelgebied Raadhuisstraat en Binnenweg. Dat duurt tot ongeveer 12 uur.

En dan het hoogtepunt van het Heemsteedse jaar: op zondag 20 november verschijnt sint op het dak. Een ware traditie en een begrip in de Jan van Goyenstraat in Heemstede. Het is lang wachten geblazen, het gaat al schemeren maar rond 17 uur verschijnt de goedheiligman met zijn gevolg op het dak van één van de panden in de winkelstraat.

Hillegom

De intocht van Sinterklaas in de Hillegomse haven© archieffoto united photos/laurens bosch

Sint komt op zaterdag 12 november met zijn stoomboot naar Hillegom. Rond 10.30 uur legt de boot aan in de Hillegomse haven. Na aankomst gaat hij op zijn paard in een optocht naar het gemeentehuis. Hier wordt hij toegesproken door de burgemeester en daarna vervolgt hij zijn ronde door Hillegom. In de middag is ook het Sintfestival.

Haarlemmermeer

Het bezoek van Sinterklaas aan de poldergemeente beperkt zich niet tot alleen Hoofddorp. Sterker nog: hij is in heel wat dorpskernen te zien en moet overuren maken.

Zaterdag 19 november komt Sinterklaas per boot aan in Halfweg-Zwanenburg. De dorpsraad laat weten dat dankzij een flinke financiële bijdrage van stichting Voor De Buurt en de sponsoring door de lokale middenstand en bedrijven de intocht eindelijk, na alle coronaperikelen, dit jaar weer mogelijk is. Om 11.30 uur zal sint weer voet aan wal zetten en verwelkomd en toegesproken worden door burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer. De aankomstlocatie is dezelfde als voorgaande jaren, namelijk op de steiger voor Eetcafé Het Zwaantje aan de Zwanenburgerdijk, hoek Kerkhoflaan. Daar wordt iedere bezoeker op een beker warme chocolademelk getrakteerd. Aansluitend is er een kleine rondtoer door Halfweg en Zwanenburg en daarna volgt om 14 uur een kindervoorstelling bij speeltuinvereniging Zwanenburg. Na afloop kunnen de kinderen op de foto met Sinterklaas en krijgen ook nog een traktatie mee naar huis.

Eveneens op 19 november is er een waar Sinterklaasdefilé in Nieuw-Vennep. Net als in Zwanenburg zal de sint rond 11.30 uur arriveren en op het Harmonieplein in de Harmoniekoepel alle kinderen toespreken. Kinderen kunnen hem een tekening geven, een verlanglijst overhandigen, een vraag stellen of met Sinterklaas en piet op de foto. Uiteraard is er ook muziek van een pietenband en kan er gezongen en gedanst worden.

Aankomst Sinterklaas in Hoofddorp.© archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Hoofddorp Winkelstad krijgt vanaf zondag 13 november regelmatig bezoek van de Spaanse delegatie. Vanaf 13 november zelfs iedere zaterdag en zondag. In de straten van Hoofddorp Winkelstad zijn zes etalages ingericht door Sinterklaas en zijn pieten zelf. In iedere etalage vinden de kinderen een vraag, via een QR-code op een poster, die beantwoord kan worden. Er zijn meerdere prijzen te winnen. Op het Polderplein bij de Hema staat een heuse chocoladeletterfabriek. In deze fabriek wordt er hard gewerkt om alle chocoladeletters op tijd, in alfabetische volgorde, af te krijgen voor in de schoen of sinterklaasavond.

Tevens is de sint op zondag 13 november in winkelcentrum Floriande, vanaf 14 uur. Zaterdag 12 november is hij in Winkelcentrum Toolenburg, ook vanaf 14 uur. Kinderen kunnen met de goedheiligman op de foto, een handje geven of een tekening afgeven.

Zaterdag 12 november is Sinterklaas in Badhoevedorp; hij komt rond 12 uur aan op de Akerdijk tegenover de fietsenwinkel (nummer 287). Kinderen kunnen hem daar bij de steiger verwelkomen. Daarna gaat de goedheiligman te voet Badhoevedorp in.

Zaterdag 19 november is hij rond 14 uur in Lisserbroek. Na een wandeling door het dorp wordt er in buurtgebouw De Meerkoet nog een leuk feestje gebouwd. ,,Dans met de danspieten, knuffel met sint of ga op de foto met Pieterbello’’, aldus de organisatie.

Dijkdorp Spaarndam krijgt op zaterdag 19 november Sinterklaasbezoek. De intocht, georganiseerd door Stichting Dorpsfeest Spaarndam, wordt mede mogelijk gemaakt door de Ondernemersvereniging Spaarndam en omstreken. Traditiegetrouw komt Sinterklaas met zijn pieten per boot aan in de sluis, rond 14 uur. Na heel veel zingen en dansen en handjes geven, volgt een voettocht naar het dorpshuis, waar een kindermiddag wordt georganiseerd met lokale verenigingen.

Zandvoort

Zondag 13 november is het de beurt aan Zandvoort. Vorig jaar heeft Sinterklaas besloten om de intocht in Zandvoort helemaal om te gooien. Voor het eerst werden in het dorp allerlei spelletjes en activiteiten georganiseerd bij de ondernemers van Zandvoort. En dat werd zo goed ontvangen dat Sinterklaas heeft besloten om er ook dit jaar weer een groot feest van te maken. Rond 11 uur komt de goedheiligman met de boot aan op het strand ter hoogte van het Badhuisplein. Sinterklaas gaat dan met de auto naar het raadhuis waar hij door de burgemeester welkom zal worden geheten. Alle kinderen kunnen hem vanaf 13 uur op het podium aan het Raadhuisplein een handje geven.

Aankomst Sinterklaas op de reddingsboot.© archieffoto United Photos/toussaint kluiters

Vele spelletjes staan op het programma zoals buttons maken, stokpaardjesrace, levend tafelvoetballen, cadeautjes stapelen, schminken, pepernoten sjoelen, pietenmutsen maken en nog veel meer. Rond 15 uur worden de activiteiten afgesloten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.