Sanil B. krijgt 7 jaar cel voor dodelijk geweld op Mallorca, andere verdachten krijgen lichtere celstraffen en taakstraf

Stan F., Martijn T., Lars van den H., Lukas O. en Daan van S., Kaan B., Mees T., Hein B. en Sanil B.

Maarten Kolsloot
Lelystad

De rechtbank in Lelystad heeft in de Mallorcazaak, het strafproces over de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman, gevangenisstraffen opgelegd die oplopen tot zeven jaar. De hoogste straf was voor Sanil B. (20). Tegen hem was vorige maand een celstraf van tien jaar geëist voor het fatale uitgaansgeweld. Op zijn schoen was een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden.

"Zonder aanleiding gepleegd zinloos en extreem uitgaansgeweld", zo vatte de rechtbank de zaak in het vonnis samen. De rechtbank vonniste tegen Sanil B. lager dan geëist onder meer vanwege zijn jeugdige leeftijd en blanco strafblad. Ook heeft volgens de rechter B. niet het volle opzet gehad op de dood van Heuvelman. Maar hij aanvaardde wel het risico op de dood door zo gewelddadig tekeer te gaan.

Forse straffen

Sanil B., Hein B. en Mees T.© Petra Urban

Tegen medeverdachten Mees T. (19) en Hein B. (19) ontbreekt volgens de rechtbank het bewijs voor hun betrokkenheid bij de doodslag op Heuvelman. Tegelijkertijd gaat de rechtbank er wel van uit dat Sanil B. de doodslag heeft gepleegd "met een of meer anderen". Maar wie dat is geweest, blijft dus onbekend. Een "onbevredigend resultaat", noemde de rechtbank dit. Tegen T. en B. waren straffen van acht jaar geëist. De rechter legde hen voor ander geweld waarbij zij betrokken waren 30 maanden op.

Rechtbank vond de geëiste werkstraffen voor de overige verdachten onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten en de gevolgen daarvan en verving de werkstraffen daarom door forse en deels voorwaardelijke celstraffen van twaalf tot dertig maanden.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd 14 juli vorig jaar kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van badplaats El Arenal op Mallorca. Hij lag bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

Verslag rechtbank

Verslaggever Maarten Kolsloot deed live verslag vanuit de rechtbank van Lelystad in het blog hieronder.

 • De rechtbank Midden-Nederland beslist of de verdachten in de Mallorcazaak worden veroordeeld. Vanaf 10 uur worden de vonnissen uitgesproken.
 • Welkom in dit liveblog. In de rechtbank in Lelystad is het al vrij druk. Veel pers. Verdachten. En vrij veel belangstelling van het publiek, zo vertellen de mensen hier in de rechtbank. 
  Wie zijn de verdachten en wat zijn de eisen tegen deze Hilversummers?

  Uitspraak zaak Mallorca: wie zijn de verdachten en wat staat er op het spel?

  De rechtbank in Lelystad doet vandaag uitspraak in de Mallorca-zaak. Negen Hilversumse verdachten stonden in oktober terecht voor meerdere mishandelingen op Mallorca in de vroege ochtend van 14 juli 2021. Carlo Heuvelman kwam bij dat geweld om het leven. Tijdens de rechtszaak bleek dat er nog veel onduidelijk is rond de dood van de 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen. Ziet de rechtbank genoeg bewijs tegen de verdachten? Wordt er iemand aangewezen als schuldige voor de dood van Heuvelman? Een overzicht van de verdenkingen.
 • We zitten in de zaal. Nog geen verdachten en rechters.
 • Het is 10.00 uur, maar de zaak is nog niet begonnen. Verdachten, advocaten schuifelen door de zaal op weg naar een stoel.
 • Ook Mees T. is inmiddels, vanuit het cellenblok, aangekomen. De rechtbank is binnen. Zaak gaat beginnen.
 • Voorzitter spreekt. Volle zaal.
 • Veel gespannen gezichten. Een belangrijke en beladen dag, zegt voorzitter.
 • ,,Iedereen zal met spanning naar deze dag hebben uitgekeken."
 • Negen vonnissen. Voorlezen is ondoenlijk en niet zinvol. Belangrijkste beslissingen volgen.
 • Delen worden niet verteld, maar staan wel op schrift. Daar hoort u later meer over dus.
 • Vanwege de livestream alleen verdachten met voornaam genoemd.
 • Gaat een uur en 15 minuten duren. De uitspraak.
 • ,,Er zullen veel mensen in spanning zitten." Deel spanning wegnemen. In het kort beslissingen.
 • 1. Vrijspraak Martijn. Andere verdachten volgen veroordelingen voor meesten gevangenisstraf.
 • Doodslag Carlo, medeplegen, volgt veroordeling.
 • Voor medeplegen doodslag Carlo volgt veroordeling.
 • De rechter noemt niet dat er veroordeling komt voor doodslag op Carlo.
 • Discussie over bewijs. (Deze redactie citeert de rechtbank, niet altijd tussen aanhalingstekens in dit blog.)
 • Gebeurtenissen gaan in volgorde besproken worden. Eerst geweld bij De Zaak/ Level Dining Lounge. Dan geweld bij Bierexpress, de dodelijke vechtpartij rond Carlo Heuvelman.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.