Speciale aanklager voor onderzoeken naar Trump

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een speciale aanklager aangesteld die zich gaat bezighouden met de lopende onderzoeken naar oud-president Donald Trump. Het betreft Trumps omgang met gevoelige overheidsdocumenten en zijn pogingen om in januari 2021 na zijn verkiezingsnederlaag een vreedzame machtsoverdracht te verstoren, aldus een hoge ambtenaar van het ministerie. De speciale officier van justitie zou uiteindelijk kunnen besluiten Trump te vervolgen.

De functie wordt vervuld door Jack Smith, die eerder in Den Haag werkte voor het internationale Kosovo-tribunaal. Volgens justitieminister Merrick Garland heeft Smith "een reputatie opgebouwd als een onafhankelijk en vastberaden aanklager". Smith belooft snel te werk te gaan, maar ook onafhankelijk en grondig onderzoek te doen.

Volgens CNN komt er schot in de zaak en worden de komende weken getuigen gehoord door een zogeheten grand jury. Aanklagers hebben de afgelopen dagen nieuwe dagvaardingen verzonden met betrekking tot beide onderzoeken, aldus de nieuwszender.

Gevoelige informatie

Trump bewaarde na zijn presidentschap gevoelige informatie op zijn landgoed in Florida en heeft geprobeerd het strafrechtelijk onderzoek daarnaar te dwarsbomen. Hij ging tot het Hooggerechtshof om te voorkomen dat het ministerie van Justitie de in beslag genomen documenten onderzoekt. Het strafrechtelijk onderzoek naar de Capitoolbestorming van 6 januari 2021 komt ook deels onder de speciale aanklager te vallen.

Trump heeft beide onderzoeken, die het lastiger voor hem maken opnieuw president te worden, bestempeld als politiek gemotiveerd. Trump verklaarde dinsdag zich kandidaat te stellen voor de presidentiële race van 2024. Zijn team hield volgens CNN al rekening met de aanstelling van een speciale officier van justitie.

Minister van Justitie Garland verwees bij de aanstelling van Smith ook naar Trumps kandidatuur en het voornemen van de huidige president Joe Biden om zich ook verkiesbaar te stellen. Daarom zou het "in het algemeen belang" zijn om een speciale aanklager aan te wijzen. Dergelijke officieren van justitie hebben doorgaans een hoge mate van onafhankelijkheid en zijn een manier voor het ministerie om verwijten van politieke partijdigheid te pareren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.