Musk vraagt Twitter-gebruikers te stemmen over terugkeer Trump

ANP Producties | Bron: ANP
San Francisco

Elon Musk, de nieuwe eigenaar van Twitter, vraagt gebruikers van de berichtendienst te stemmen over een mogelijke terugkeer van oud-president Donald Trump op het platform.

Republikein Trump probeerde eerder deze week nog via een hoger beroep zijn permanente schorsing op Twitter ongedaan te maken. Trump werd van het sociale medium verbannen nadat zijn aanhangers op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.

Iets na 17.00 uur (lokale tijd) op vrijdag hadden al meer dan een miljoen Twitter-gebruikers een stem uitgebracht in de peiling die Musk via zijn eigen Twitter-account online zette. Op dat moment leek er een meerderheid te zijn voor de terugkomst van Trump. Binnen iets minder dan 24 uur wordt de peiling afgesloten. "Vox Populi, Vox Dei", tweette Musk bij de peiling, Latijn voor "De stem van het volk is de stem van God".

Twitter zei vorig jaar Trump van het platform te hebben gegooid "vanwege het risico van verder aanzetten tot geweld" nadat zijn aanhangers het Amerikaanse parlement hadden bestormd. Die probeerden te voorkomen dat de uitslag van de presidentsverkiezingen, die door Joe Biden waren gewonnen, werd bekrachtigd. In mei dit jaar verwierp een rechter in San Francisco nog de claim van zijn advocaten dat het verbod in strijd was met de vrijheid van meningsuiting.

Trump had meer dan tachtig miljoen volgers op Twitter. Op zijn Twitter-kopie Truth Social zijn het er slechts een paar miljoen en dat platform kampt bovendien met financiële problemen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.