Telstar verliest ’derby’ van Alkmaar

Telstar-aanvalster Femke Prins wordt gestuit door de Alkmaarse verdedigers Maudy Stoop en Kim Remeijnse.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Henny Beijer
Velsen-Zuid

Ondanks een veldoverwicht gedurende grote delen van de wedstrijd, lukte het Telstar niet de regioderby tegen vv Alkmaar ook in resultaat naar zich toe te trekken. De bezoekers trokken door een vroege treffer aan het langste eind.

Op de dag dat de KNVB besloot de eredivisie vrouwen over te hevelen naar de afdeling Betaald Voetbal, troffen de teams van Telstar en vv Alkmaar elkaar in Velsen-Zuid. Een heuse regioderby dus, waarin voor beide staartploegen – één punt uit 6 duels – meer op het spel stond dan louter de punten. Immers, ook zelfvertrouwen was onderdeel van de inzet.

De Witte Leuwinnen bleken de zenuwen het eerst onder controle te hebben. Dominique Bruinenberg zorgde binnen de eerste tien minuten met gerichte schoten al drie keer voor serieus doelgevaar. Pogingen die echter geen succes opleverden. De eerste de beste uitbraak van de bezoekers was wel meteen raak. Manique de Vette profiteerde slim van een missertje achterin bij Telstar, waarmee ze haar ploeg, tegen de verhoudingen op dat moment in, op een vroege voorsprong mocht zetten.

Een flinke domper voor de thuisploeg die nu in de achtervolging moest. Tot hele grote kansen leidden de inspanningen niet. Bij Telstar ontbrak het in aanvallend opzicht simpelweg aan scherpte en geluk. Zoals vijf minuten voor rust toen een gevaarlijke lage vrije trap op het allerlaatste moment nog in de Alkmaarse zestien kon worden gekeerd. Op slag van rust had Amy Banarsie uit een van de schaarse counters de 0-2 kunnen maken; ze kon na een fraaie steekpass alleen op Kelly Steen af, maar die kreeg er nog net de vingers tegenaan.

Het eerste kwartier na de hervatting was Telstar opnieuw de bovenliggende partij. In elk geval was het balbezit veelvuldig voor de ploeg van Marelle Worm. Alkmaar plooide terug, loerde op de foutjes bij de tegenstander en bewees scherp te zijn in de omschakeling. Trainer Mark de Vries bracht met het oog op de ruimte die Telstar moest gaan weggeven alsnog een tweede spits in de persoon van Elanur Polat.

Zuur

Het was Telstar uiteindelijk niet gegeven de beloning te incasseren voor alle geïnvesteerde energie. Schoten, kopballen, kansen te over, maar de bal wilde er niet in. Ook de keihard werkende Samya Hassani, hartstochtelijk aangemoedigd door haar persoonlijke fanclub, slaagde er niet in het tij te keren. Richting de slotfase raakte de pijp ook wel leeg bij de Witte Leeuwinnen. De bezoekers konden de overwinning ruiken. Die had al binnen kunnen zijn als diezelfde Potat en ook Jasmijn van der Heijde, zich, beiden een op een met Kelly Steen, de meerdere had getoond. De keepster redde echter knap. Het bleef zodoende spannend tot de laatste seconde. Maar ook een laatste vrije trap met alle Telstar vrouwen inclusief Steen in het vijandelijke zestienmetergebied, bracht de thuisploeg geen succes. „Een hele zure nederlaag”, vond Worm. „We waren grote delen echt de bovenliggende partij maar hebben onszelf niet weten te belonen.”

Telstar: Steen; Hermans, Ursem, Van Zelst (67. Kemper), Coady (88. Drost); Gomez, Prins, Bruinenberg; Hassani, Donker, Van der Vlist (72. Kruijthof)

vv Alkmaar: Louwes; Caprino, Stoop, Moll, Remijnse; De Vette (87. Spaan), Van de Most (68. Polak), Banarsie (61. Van der Heijde); Roosjen, Colin, Smal

Telstar-vv Alkmaar 0-1

15. De Vette 0-1

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen