Haarlemse hulp voor ziekenhuizen en dorpen bij het front in Oekraïne. ’Dank je wel Haarlem4Ukraine voor jullie hulp’ (update)

Hulppakketten worden uitgepakt.© Foto aangeleverd

Willemien Schenkeveld
Haarlem

Vanuit Haarlem gaat steeds meer hulp naar het oosten van Oekraïne waar de oorlog woedt. Operatieapparatuur voor overbelaste ziekenhuizen, en medicijnen en voedsel voor bevrijde dorpen.

Een jonge man met een groene legerhelm op en een veiligheidsvest aan zit in een vrachtwagen.

,,We zijn op weg naar een drie dagen geleden bevrijd dorpje in de buurt van Cherson’’, zegt hij. In het dorp aangekomen, deelt hij dozen medicijnen en voedsel uit aan vrouwen in lange warme vesten en hoofddoeken op. Dan rijdt de vrachtwagen weer terug naar huis, de miljoenenstad Dnipro. ’Dank je wel Haarlem4Ukraine voor jullie hulp’, zegt de jongeman. De chauffeur voegt eraan toe: ’Wees dapper als Oekraine! Leve Oekraine!’

Stella Kovalchuk.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Het anderhalve minuut durende filmpje is een bedankje van de stichting MedHelp Dnipro voor alle hulp die uit Haarlem wordt ontvangen. Deze hulpactie werd opgezet door Stella Kovalchuk (33), geboren in Dnipro, nu al tien jaar computerprogrammeur in Nederland, sinds twee jaar in Haarlem.

Via haar broer, die woont in hun geboortestad in het zuidoosten van Oekraïne, kwam ze in contact met een chirurg in het plaatselijke ziekenhuis. ,,Een jongen van mijn leeftijd, die op kalme toon de meest afschuwelijke verhalen vertelde’’, zei Kovalchuk eerder in deze krant.

Dnipro is een van de steden die het meest dichtbij het front ligt. Elke dag worden gewonde soldaten en burgers binnengebracht in de ziekenhuizen, die deze extreme situatie amper aankunnen. Stella’s broer Ilja startte daarom MedHelp Dnipro, dat medicijnen aan IC’s levert en apparatuur aan operatiekamers.

Zoals mobiele röntgenapparatuur om snel ernstig letsel op te sporen en zo amputaties te voorkomen, of machines om verwondingen door granaatscherven te behandelen. Niet alleen Haarlemmers maken dit mogelijk, ook uit Schotland en de VS komt steun.

De Haarlemse fundraising wordt inmiddels voortgezet via Haarlem4Ukraine, de vrijwilligersorganisatie van Oekraïense expats en andere Haarlemmers. Van de tot nu toe opgehaalde 30.000 euro, is 10.000 besteed aan de opvang van Oekraïeners in Haarlem, 20.000 ging naar Dnipro.

Inmiddels is MedHelp Dnipro dus ook ver buiten Dnipro werkzaam. Ze ondersteunen chirurgen aan het front en delen ook medicijnen, voedsel en andere hulpgoederen uit in en rond bevrijde steden als Izjoem en Cherson. Met dank aan Haarlem.

Donaties zijn welkom op bankrekening van NL70 RABO 0190106670 van de Stichting Haarlem4Ukraine o.v.v. Med Help Dnipro. Medhelp Dnipro heeft een website Medhelpdnipro.org en post regelmatig op Facebook en Instagram.

Update

Met hulp van de donaties uit Haarlem heeft een ziekenhuis in Dnipro deze week een extra generator besteld, en hoopt er meer te kunnen kopen. Er is nu alleen een generator voor de intensive care unit, maar opereren gebeurt vaak in het donker, zoals te zien is op een deze week geplaatste filmpje op Instagram.

Lees ook: Stella Kovalchuk wil zich niet langer machteloos voelen en steunt ziekenhuis in haar geboortestad Dnipro: ’Ik heb geen andere keuze’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.