’Goedemiddag, u spreekt met Marleen Otten van uw bank.’ Professionele bende bankfraudeurs licht tientallen ouderen op in heel Noord-Holland

Jeannine Verhagen
Alkmaar

„Goedemiddag, u spreekt met Marleen Otten van uw bank. Er staat een groot bedrag klaar om te worden overgemaakt van uw rekening. Klopt dat wel?” Tientallen ouderen in Noord-Holland kregen in juli en augustus vorig jaar dit telefoontje. Ze konden die ’fraude’ voorkomen door hun pinpas en code mee te geven aan een koerier ’van de bank’ en dan zou alles in orde komen. In plaats daarvan werden 41 ouderen gedupeerd voor vaak duizenden euro’s.

Een deel van de slachtoffers kwam donderdag naar de rechtbank in Alkmaar. Daar moesten twee Alkmaarders voorkomen voor de ’doortrapte fraude’, zoals de officier van justitie het noemde. Marleen van de ’bank’ wist het vertrouwen van de slachtoffers te winnen, doordat ze veel bleek te weten. Zo wist ze bijvoorbeeld rekeningnummers. Marleen toonde zich erg bezorgd en deed zogenaamd alles om de fraude te voorkomen tijdens lange telefoongesprekken.

Paniek

De ouderen waren in paniek en gaven hun pincode af. Volgens Marleen kon dat veilig gebeuren als ze verschillende piepjes hoorden. Daarna kwam een koerier ’van de bank’ om de passen van de rekeninghouders op te halen. Binnen een paar minuten werd de opnamelimiet verhoogd en stond een pinner klaar om het geld op te nemen.

Slachtoffers in Alkmaar, Haarlem, Uitgeest, Heerhugowaard, Spanbroek, Castricum, IJmuiden, Opmeer, Tuitjenhorn, Venhuizen, Bovenkarspel, de Goorn, Hoorn, Nieuw-Vennep, Halfweg en Hillegom raakten duizenden euro’s kwijt. Bij de meesten ging het om bedragen tot 5000 euro, maar sommigen verloren 15.000 euro. De gedupeerden waren tussen de 70 en 84 jaar oud. Onder hen was ook een dementerende dame.

De officier van justitie vond het schandelijk hoe de criminelen zonder mededogen de ouderen hadden opgelicht. Het telefoonnummer waarmee Marleen belde was door digitaal vernuft precies hetzelfde als dat van de bank van de slachtoffers.

Camerabeelden

De aanklager eiste tegen de 22-jarige D.B. twee jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Deze B. bleef tot verrassing van zijn advocaat liever in de cel. Hij verscheen niet bij de rechtbank en ontkent. Maar volgens de officier stond hij vele malen op camera’s van verschillende pinautomaten in Noord-Holland waar met de gestolen passen geld was gepind.

De 21-jarige H.A. bekende dat hij acht keer geld had opgenomen met de gestolen bankpassen. „Ik wist niet dat het om ouderen ging. Dan had ik het sowieso niet gedaan”, zei A. „Ik wist ook niet dat het niet mocht. Later kwam er pas aandacht voor bij Opsporing Verzocht.” Hij zei dat hij er 100 euro per opname voor had gekregen. Hij hoorde 2,5 jaar celstraf eisen.

De officier meent dat er een professionele criminele bende achter de fraude zit. De twee Alkmaarders zijn de enigen die opgepakt werden. Hun taak was essentieel, zei de officier: ’Als er niet werd gepind zou de fraude als plumpudding in elkaar zijn gezakt.’ De aanklager wil dat de Alkmaarders tienduizenden euro’s gaan terugbetalen. Uit afgetapte telefoongesprekken van A. bleek dat leden van de bende werkten vanuit een hotel.

De rechtbank doet 8 december uitspraak.

Lees ook: Lees ook Hoe ’Marleen Otte van de Rabobank’ een argeloze Hillegommer bijna duizenden euro’s aftroggelde

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.